Már 32 hónapja, megállás nélkül többet és többet fogyasztunk

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Élelmiszerből több mint 4 százalékkal többet vásároltunk idén februárban, mint tavaly, benzinből pedig majdnem 7 százalékos a bővülés.


A januári fékezés után februárban visszatért a fogyasztás lendülete, a kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Januárban az eladások mennyisége 1,7 százalékkal nőtt. A fogyasztás 32. hónapja megszakítás nélkül bővül éves összehasonlításban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés a januári 1,4 százalékos visszaesés után. A nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyagok forgalma is fellendült, 7,5, illetve 9,1 százalékkal nőtt az előző havi 6,0, illetve 4,4 százalékos emelkedést követően.

Idén január-februárban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A KSH megjegyezte, hogy a tavaly márciusban életbe lépett vasárnapi zárva tartásnak a kiskereskedelmi forgalom volumenének alakulására gyakorolt hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatokból lesz majd kimutatható.