Már 28 milliárd forintot felvettek a Quaestor-ügy károsultjai

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A megkezdett kártalanítás során több mint 10 ezer Quaestor-kötvény-károsult mintegy 28 milliárd forintot vett fel a Befektetővédelmi Alap (Beva) megbízásából eljáró OTP-fiókokban – közölte a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja és a Beva az MTI-vel csütörtökön.


A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (QA) adatai alapján a Quaestor-kötvény-károsultakat átlagosan 5,4 millió forint illeti meg, aminek több mint a felét, fejenként átlagosan 2,8 millió forintot fizet ki a Beva a kártalanítás mostani szakaszában.


A Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény szerint a kötvények kárrendezése során a Bevát érintő rész kifizetése július 13-án indult el. A mostani szakaszban a Beva a 2001. évi tőkepiaci törvény figyelembevételével a hiányzó kötvények miatt keletkezett pénzköveteléseket téríti meg.

A Beva a QA útján közel 32 000 ügyfélnek összesen 88 milliárd forintot fizet ki. A Beva-kártalanítás mértéke egymillió forintig száz százalék, egymillió forint felett az afölötti rész kilencven százaléka. A kártalanítás összege nem haladhatja meg a húszezer eurónak megfelelő forintösszeget ügyfelenként, ami a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolása kezdő időpontjában érvényes MNB-devizaárfolyamon átszámítva mintegy 6 millió forintot jelent.

A QA személyre szóló, részletes levélben értesíti a befektetőket a benyújtott és elbírált igényük után járó kárrendezés és Beva-kártalanítás összegéről, a kárrendezés számításának módjáról és a jelen szakaszban a Beva által kifizetendő összegről. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja a http://www.quaestor-karrendezes.bva.hu/ oldalon a továbbiakban is közzétesz minden szükséges információt.