Már 150-nél is több halott az indiai áradásban

-

Több mint százötvenen meghaltak, és csaknem hatvanezren váltak földönfutóvá India déli részén, Tamilnádu szövetségi államban pusztító súlyos árvizekben.


Tamilnádu fővárosát, Chennait és a vele szomszédos körzeteket természeti katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították. Az áradásokat az egy hete szűnni nem akaró esőzések okozták, és meteorológusok azt mondják, hogy a térségben még legalább két napig esni fog az eső.

A főváros utcáit elárasztották a medrükből kilépő folyók, néhol másfél méter magasan áll a víz, és a metróvonal néhány szakasza is használhatatlanná vált a betörő víz miatt. A szövetségi állam jelentős részén vasútvonalak és közutak kerültek víz alá, sok helyütt nincs áramszolgáltatás.

Vízben áll a szentélyek és műemlékek többsége Káncsipuramban, a hét indiai szent város egyikében. A mentőalakulatok 16 ezer embert menekítettek ki az ősi vallási és kulturális központként számon tartott városból.


Az árvíz sújtotta településeken zárva vannak az oktatási intézmények, el kellett halasztani a vizsgaidőszakot.

A hatóságok 16 mentőalakulatot küldtek Tamilnáduba, katonák és katonai helikopterek is segítenek a bajba jutottakon, élelmet és ivóvizet juttatnak el hozzájuk. A szövetségi állam kormánya 500 milliárd rúpiát (7,6 milliárd dollárt) különített el segélyezésre.