Már 15 országba tilos magyar baromfit vinni

-

A madárinfluenza 4 magyarországi megyét érint.


A madárinfluenza miatt már 15 ország vezetett be korlátozó intézkedést Magyarországgal szemben. Az intézkedések az élő baromfit, a baromfihúst és -készítményeket érintik - közölte a Nébih. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani. Azonban nem uniós, azaz harmadik országok exporttilalmat vezettek be. Japán függesztette fel a magyar élő baromfi és baromfi termékek exportját. Japán csak az október 23-a után előállított termékeket utasítják vissza.

Teljes korlátozást vezetett be Izrael, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia, Mexikó pedig csak Békés megyére terjesztette ki a korlátozást. A Dél-Afrikai Köztársaság az október 11. után gyártott termékekre, Szingapúr az október 12. után előállítottakra vezette be a tiltást, Kanada és Ukrajna az érintett megyékből, Szerbia a kitörés 50 kilométeres körzetén belül eső létesítményekből tiltotta meg az exportot. Regionális tiltást vezetett be Francia Polinézia, Szaúd-Arábia, és az Egyesült Arab Emirátusok.

A járvány leküzdésében a magyar állategészségügyi hatóság továbbra is számít az állattartók felelősségteljes együttműködésére. Magyarországon a megbetegedések 4 megyét érintenek, amelyből Bács-Kiskun megyében 7 településen, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1-1 településen mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

Az elmúlt napokban több európai országból, Németországból, Romániából és Hollandiából jelentettek újabb kitöréseket. Japánban több mint 300 ezer csirke és kacsa levágását kezdték el, miután egy baromfitelepen kimutatták a madárinfluenza vírusának egy rendkívül fertőző változatát.