Már 14 MERS-halott van Dél-Koreában; egy kórházat bezártak

-

Abban az intézményben szünetel az ellátás, amelyhez a legtöbb fertőzés köthető. Egy beteg ápoló 200 embernek is átadhatta a kórt.


A Samsung Egészségügyi Központban a sürgősségi betegellátás kivételével átmenetileg nem fogadnak és nem kezelnek betegeket, miután kiderült, hogy az eddig 14 halálos áldozattal járó járványban a legtöbb megbetegedés - a 145-ből mintegy 70 - ehhez a neves szöuli kórházhoz köthető.

A 70 beteg közül az egyik az intézmény alkalmazottja, egy ápoló, aki még két napig dolgozott azután, hogy a tünetek megjelentek rajta, és ez alatt az idő alatt 200 emberrel kerülhetett kapcsolatba.

A dél-koreai egészségügyi minisztérium vasárnap jelentette be a legújabb adatokat, amelyek szerint eddig 14-en haltak meg és 145-en fertőződtek meg a koronavírussal. Ez az eddigi legnagyobb MERS-járvány azóta, hogy a betegség 2012-ben Szaúd-Arábiában először terjedt át emberekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor egyhetes dél-koreai vizsgálódása alapján megállapította, hogy az ottani fertőzések kizárólag egészségügyi intézményekben, betegek, egészségügyi dolgozók és a betegeket látogató hozzátartozók körében történtek, a lakosság szélesebb köreiben nem fertőz a vírus.

Arra utaló jelet nem találtak a szakemberek az egyhetes megfigyelés alatt, hogy a vírus módosult volna, és ezért könnyebben terjedne át egyik emberről a másikra. Szombaton 12-vel nőtt ugyan az ismert betegek száma, de legtöbbjük még korábban kapta el a betegséget, az új fertőzések száma ezzel szemben csökken.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzés, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, de annál kevésbé fertőző. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód, sem pedig védőoltás.