Már 12 éves gyerekeket is börtönbe csukhat Izrael

Forrás: MTI / Oliver Weiken

-

A Palesztin Hatóság területén eddig is kaphattak börtönbüntetést a 12 éves merénylők. Most ez Izrael szűken vett területén is így lesz.


Az izraeli parlament elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében az eddigi 14-ről 12 évre csökken a büntethetőség korhatára merényletek elkövetése esetén.

A második és harmadik olvasásban is elfogadott jogszabályt a végső szavazáson 31 jobboldali képviselő támogatta 16 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett a 120 képviselőnek helyet adó Kneszetben.

Az ifjúsági törvény eddig szabadságvesztés kiszabását csak akkor tette lehetővé, ha a vádlott az ítélethirdetésig betöltötte tizennegyedik életévét, de ez a korhatár az új törvénnyel gyakorlatilag tizenkét évre csökkent.


A valóság agresszívabb megközelítést igényel

– jelentette ki a változtatások elfogadása után Anat Berkó, a Likud párt képviselője az általa támogatott és Ajelet Saked igazságügy-miniszter által benyújtott törvényjavaslatról.


„Szükség volt erre a törvényre. Már régóta terrorhullámban élünk, s a társadalomnak joga van megvédenie magát. Egy késsel szíven szúrt ember szempontjából lényegtelen, hogy tizenkét vagy tizenöt éves támadó követte el a merényletet” – tette hozzá a politikusnő.

Sok esetben tizenegy éves öngyilkos terroristákat is láttunk – mondta Berkó. Ez a törvény szerinte talán ezeket a gyerekeket is megvédi, hogy ne használják fel őket mások lemészárlására.

A gyakorlatban az új törvény várhatóan csak elhanyagolható számú esetben okozhat változást, mert csakis azokon a területeken alkalmazható, ahol az izraeli civil jogrend szerint ítélkeznek. A Palesztin Hatóság területén viszont a katonai törvénykönyv alapján működnek a bíróságok, amely már eddig is engedélyezte tizenkét éves kortól a börtönbe zárást.

Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennaposak a merényletek és az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. Október elseje óta 219 palesztin és 34 izraeli vesztette életét az összecsapásokban és a merényletekben.