Már 11 halottja van a kazanyi szerencsétlenségnek

Fotó: RIA Novosti / Ivan Petrov

-

Szerdán kigyulladt és összeomlott egy bevásárlóközpont az oroszországi Kazanyban. 25 embert még keresnek.


Igon Panysin, a regionális katasztrófavédelmi központ parancsnoka, aki a mentést vezeti, pénteken azt közölte, tizenegy halottat találtak eddig a kigyulladt és összeomlott kazanyi bevásárlóközpont romjai alatt. Az áldozatok között külföldiek és egy 18 éves fiú is van.


Hozzátette: mindaddig folytatják a kutatást, amíg valamennyi eltűnt személyt meg nem találják. Körülbelül 25 embernek veszett nyoma a szerencsétlenségben. Arra azonban nincs remény, hogy túlélőket találjanak. A TASZSZ orosz hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a tűzesetben 40 ember megsérült.

A mentők vezetője azt is elmondta, hogy péntekre tervezik a törmelék eltakarítását. Még mintegy kétezer négyzetméternyi felületről kell elhordani a leégett födémeket és a falmaradványokat.

Az Admiral bevásárlóközpont tulajdonosa, az ASG befektetési cég 900 millió rubelre (4,23 milliárd forint) becsülte a keletkezett kár nagyságát. Tatyjana Szlavkina, a cég szóvivője szerint a létesítményt nem lehet helyreállítani. A biztosító várhatóan csak a veszteségek 5 százalékát téríti meg.

A Moszkvától több mint 700 kilométerre keletre fekvő, Volga-parti Kazanyban található épület még szerdán gyulladt ki, a tűz az első emeleten található egyik kávézóból indult ki. A tűz oka egyelőre ismeretlen, a háromemeletes, 4000 négyzetméter területű épület teljesen a lángok martaléka lett.

A szerencsétlenség idején 650 ember tartózkodott az épületben. Mintegy 500 rendőrt és rohamrendőrt mozgósítottak szerdán a helyszín biztosítására, amikor egyes pánikba esett eladók megpróbálták áruikat kimenekíteni a lángokból.