Maóé kudarcot vallott, de most sikerült a kínai nagy ugrás

-

HÁTTÉR

Hőlégballonról 8150 méteres magasságból indulva megdöntötte a szárnyasugrás oxigénmaszk nélküli világrekordját a kínai Csang Su-peng vasárnap az észak-kínai Belső-Mongóliában. Az eddigi csúcstartó a 39 éves svájci Remo Lang volt, aki tavaly júniusban hazájában ugrott 8000 méterről, ahová ő is hőlégballonnal jutott fel.


A kínai sportoló pénteken jelentette be szombatra tervezett rekorddöntési kísérletét, de a rossz időjárási körülmények miatt azt vasárnapra halasztották. Csang az esti órákban, helyi idő szerint nem sokkal negyed hat után szállt fel Hszilingol legelői fölé.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint körülbelül egy órával később kezdte meg repülését, amelynek során a szárnyas ugrásnál ritkán alkalmazott spirálrepülésben tett meg több mint 2000 métert. Csang 800 méteren nyitotta ki az ejtőernyőjét. Helyi idő szerint 6 óra 27 perckor ért szerencsésen földet.


Sikerült bebizonyítanom, hogy a kínai szárnyasugrók is képesek álmaik megvalósítására

– nyilatkozta röviden Csang.

A beszámolók kitérnek rá, hogy a vasárnapi ugrás körülményei nem voltak átlagosak. Ötezer méter magasan például nem volt szél, ezért a hőlégballon kezelője – a polgári repülés biztonsága érdekében – visszatért négyezer méterre. Később, az oxigénhiányos magasságban, 8400 méteren a ballon tüze egy rövid időre kialudt, Csang oxigénmaszkja pedig véletlenül leesett, így csak az oxigéntartály csövén át tudott levegőt venni. A repülés alatt Csang reakciói az oxigénhiány miatt lelassultak, fülében intenzív fájdalmat érzett.

A 29 éves extrémsportoló jelenleg Ázsia bajnoka. Siklóernyős volt, mielőtt beleszeretett a szárnyasugrásba, 2004 óta tízszer nyerte meg az országos siklóernyős bajnokságot.

A szárnyasruhás ugrók az 1990-es években tűntek fel, és a legveszélyesebb extrémsport művelőinek tartják őket. Többnyire magas sziklákról rugaszkodnak el, majd speciális szárnyas ruhájukkal a levegőben siklanak, mielőtt egy ejtőernyő segítségével földet érnek. A világon kevesebb mint hatszáz szárnyasugrót tartanak nyilván.


Ez még Csang egy korábbi ugrása


Mao Ce-tung nagy ugrása

A nagy ugrás (1958–1960) nagyszabású gazdasági és társadalmi mozgalom volt, mely azt célozta, hogy az alapvetően mezőgazdasági jellegű, elmaradott Kínát néhány év alatt fejlett ipari országgá tegye. Az ország akkori kommunista vezetője, Mao Ce-tung hirdette meg 1958 januárjában. A mezőgazdaságban a paraszti gazdaságokat hatalmas népi kommunákba vonták össze, a városokban erőltetett iparosítás indult meg, hatalmas beruházások, pl. öntözőmű-építések kezdődtek kellő szakértelem nélkül. Az ugrás végül hatalmas katasztrófához, gazdasági összeomláshoz és a kínai történelem egyik legnagyobb éhínségéhez vezetett: 1959–1962 között – az ún. „három nehéz év” során – 20-30 millió ember halt éhen. (Via: Konfuciusz Intézet)