Mao Ce-tungot gúnyolta egy ismert kínai tévés, baj lett belőle

-

Nem a műsorban tette, talán azt sem tudta, hogy forog a kamera. Gyorsan bocsánatot is kért. Egyelőre négy napra felfüggesztették, de ez még nem a végleges döntés a sorsáról.


Egy online is látható videó tanúsága szerint nyomdafestéket nem tűrő megjegyzést tett egy Kína-szerte ismert televíziós személyiség Mao Ce-tung néhai kínai államelnökre, kommunista vezetőre és ezért eljárást kezdeményeztek ellene – számolt be erről a kínai sajtó és a közösségi média.

Pi Fu-csien (angol átírásban: Bi Fujian) munkáltatója, a Kínai Központi Televízió (CCTV) közleményében úgy vélte, hogy az amatőr videón elterjedt felvételnek „komoly társadalmi hatása" lett, ártott az intézmény megítélésének, s azt ígérik, hogy alapos nyomozást végeznek, s a vonatkozó szabályoknak megfelelően fognak eljárni. Pi műsorait - sajtóértesülések szerint egy munkahelyi „válságtanácskozást" követően - négy napra felfüggesztették.Pi 2011 óta a legnagyobb nézettségű kínai televíziós műsor, az újévi gála műsorvezetőjeként is feltűnt, de számos más műsor mellett népszerű tehetségkutatók házigazdája is volt.


A szóban forgó képsorokon az 56 éves Pi a kulturális forradalom idejében népszerűsített – Stratégiával foglaljuk el a Tigris-hegyet című – forradalmi opera részletét énekelte némileg átírt formában egy baráti társaságban zajló étkezés közben, gúnyt űzve a kommunista pártból és Maóból. Mao hagyatékát kommentálva pedig állítólag megjegyezte, sok szenvedést hozott az embereknek.

A Global Times című napilap kommentárjában a "klasszikus mű szatirikus paródiájáról" megjegyezte, tény, hogy mindez egy privát eseményen hangzott el, de például nem egyértelmű, hogy a főszereplő tudatában volt annak, hogy mindazt, ami történik, felveszik.

A cikk szerzője szerint egy magánbeszélgetésben elhangzottakat nem volna szabad az érintett személy politikai beállítottságaként értékelni, mert a vélemények sokszor a helyzet és a körülmények szüleményei. Ezért, vonta le a következtetést, épp a kulturális forradalom időszakára jellemző viszonyokkal ellentétben egy rövid - 76 másodperces - klip alapján nem kellene Piről sommásan ítélkezni. Az internetre felkerült, nagy nyilvánosságot kapott, celebként tett megjegyzésért azonban vállalnia kell a felelősséget – vélte a lap.

A jelek szerint ez bizonyos mértékben megtörtént, a weibo.com-on (ez a kínai Facebook) Pi bocsánatot kért.


Mao öröksége a mai Kínában

Mao Ce-tung személyének a megítélése ellentmondásos Kínában. Az 1976-ban bekövetkezett halála utáni hivatalos pártértékelés szerint tevékenysége 70-30 százalékban volt helyes, illetve helytelen. Életének, munkásságának megítélése a hétköznapi emberek körében generációktól, iskolázottságtól, a társadalomban elfoglalt helyüktől, de térségektől is függően, valamint a családokban örökségül kapott emlékek alapján is eltérő. Van ahol szentként tisztelik, másutt elítélik, mert többször is tévútra vezette az országot. Kína vezetése máig tabuként kezeli Mao ellentmondásos életpályáját, nem gerjesztik, de hagyják kultuszának továbbélését.