Mányoki Attila a negyedik kihívást is teljesítette az óceánon

Fotó: / / /

-

A magyar hosszútávúszó alig két héttel a félelmetes hawaii úszás után a Catalina-szorost is kipipálta, letudva az Ocean's Seven negyedik állomását.


Mányoki Attila 10 óra 59 perc 40 másodperc alatt teljesített a Saint Catalina-sziget és Los Angeles közötti Catalina-szorosban rá váró több mint 30 kilométeres távot. A zalaegerszegi hosszútávúszó ezzel két héten belül két állomást teljesített az Ocean's Seven kihívásban, így már csak három rettegett tengerszorost kell átúsznia, hogy csatlakozzon az eddigi hat teljesítőhöz.

Mányoki két hete még Hawaiin úszott, ahol rekordidő alatt győzte le a Molokai-szorost, méghozzá embertelen körülmények között, amiről részletesen mesélt a VS.hu-nak adott interjúban. Ezt követően utazott Los Angelesbe, ahol egy nem kevésbé nagy kihívás várt rá, itt ugyanis nem elég, hogy erős az áramlás, de nagyon sok a nagy fehér cápa is, mindehhez pedig legalább az út felén éjszakai úszás és 18 fok körüli óceán társul.Mányoki hétfőn éjjel, nem sokkal éjfél után indult, számol be az útról a zaol.hu honlap, és ezúttal is két kajakos és egy kísérőhajó tartott vele. Segítői látták el folyékony és szilárd táplálékkal, figyelték a cápákat, illetve ellenőrizték az úszó bokájára erősített cápariasztó akkumulátorának állapotát. Mányoki végig jó tempóban úszott, viszont végig szemben az áramlattal, amely a part közelében még fel is erősödött, így, akárcsak Hawaiiin, ezúttal is közvetlenül a cél előtt kellett még egy kitérőt tennie. Tizenegy óra úszás után pedig elmondhatta, hogy teljesítette az Ocean's Seven negyedik állomását is.

A VS-nek elmondta, az Északi-csatornát jövőre augusztus 9. és 15. között szeretné teljesíteni, a Cook-szorost pedig 2017 februárjában. Az utolsó állomás a Gibraltári-szoros lesz számára.
Amikor arról kérdeztük, miért csak hatan vannak eddig, akik meg tudták csinálni, azt mondta, három-négy teljesített állomásig sokan eljutnak (miután mindenki a könnyűekkel kezdi, vele ellentétben), de a három keményebbik feladat, a Tsugaru-szoros, a Molokai-csatorna és az Északi-csatorna átúszásakor sokan elvéreznek. Neki ezekből már csak egy hiányzik.