Mányoki Attila emberfeletti úszással került közelebb a nagy célhoz

Fotó: MTI / Nagy Lajos

-

A zalaegerszegi hosszútávúszó elképesztő körülmények között, rekordidő alatt úszta át a Hawaii-szigeteknél található Molokai-csatornát.


Mányoki Attila szeptember közepén utazott a Csendes-ócáni Hawaii-szigetekre, hogy a Molokai-csatorna, majd a Los Angeles közelében lévő Catalina-csatorna átúszásával teljesítse az Ocean Seven nevű sorozat újabb két állomását – számol be a Dailynews.openwaterswimming.com weboldal.

Mányoki helyi idő szerint hétfőn este 6 óra 5 perckor vágott neki az útnak a Molokai-szigeten található Papohaku Beachről. 12 óra és 2 perc úszás után – a férfirekordot 8, a nőit pedig 5 perccel megjavítva – ért partot Makapu’u-nál Oahu szigetén. Soha egyetlen úszó sem teljesítette még ezen az útvonalon a Molokai-csatorna átúszását, azonban a még az ezen a területen is szokatlanul erős áramlás rákényszerítette Mányokit és két kísérőjét, hogy alternatív útvonalat válasszon. Az indulás helyéhez legközelebbi célpont Sandy Beach lenne, azonban már több úszó is inkább dél felé kanyarodott (Hanauma Bay vagy Diamond Head felé), Mányokiék viszont inkább észak felé fordultak, úgy számolva, hogy nehezebb, de mégis gyorsabb lesz arra az út.

„Horrorisztikus körülmények között úszott – mondta a lapnak nyilatkozó tapasztalt nyílt vizi úszó, Linda Kaiser. - Húszcsomós szélben, 8-9 láb (kb. 2,5-3 méteres) hullámok között. Múlt héten egy kisebb cunami volt a térségben a chilei földrengés miatt, és a helyiek szerint rendkívül kiszámíthatatlan volt most az óceán. Teljes mértékben Attila hatása alatt vagyunk.”

A vállalkozás nehézségét jelzi, hogy a Molokai-csatornát a rengeteg próbálkozó közül eddig 33-an teljesítették sikerrel 1961 óta. Most már Mányoki a 34.


Nem ígérkezik egyszerűnek a kaliforniai Catalina-csatorna átúszása sem, amelyet október 5-ére tervez a magyar vízi ultramaratonista Catalina-sziget és Los Angeles között. A célig vezető úton 35-40 kilométert kell úsznia. Elmondása szerint a kedvezőbb viszonyok miatt az úszást éjszaka kell kezdeni, ami azonban nehézséget okoz például a tájékozódásban.

Mányoki Attila 2013-ban a La Manche-csatornával kezdte, majd tavaly augusztusban – első magyarként és a világon tizenharmadikként –sikerült átúsznia a japán Cugaru-csatornát, amelyet a természeti körülmények miatt a legnehezebben leküzdhető távnak tartanak.

A hétrészes sorozatba az említettek mellett a Skóciát és Írországot összekötő Északi-csatorna (33,7 km), az Új-Zéland két szigete közötti Cook-csatorna (26 km) és a Gibraltári-szoros (14,4 km) tartozik még bele. Az Oceans Sevent elsőként az ír Stephen Redmond teljesítette, majd utána még öt úszó volt képes erre: Anna-Carin Nordin (svéd), Michelle Macy (amerikai), Darren Miller (amerikai) Adam Walker (brit) és Kimberley Chambers (új-zélandi).. Mányoki Attila eltökélt célja, hogy ugyanez neki is sikerüljön.