Manning kontra Brady – a legnagyobb párharc?

-

Vasárnap este magyar idő szerint 21 órakor (élőben a Sport2-n) pályafutása során tizenhetedszer találkozik egymással az NFL két élő legendája, Peyton Manning és Tom Brady. Az övékhez csak egyetlen párharc ér fel.


A vasárnapi lesz Peyton Manning és Tom Brady negyedik AFC Championship-meccse (mivel csapataik, a Denver Broncos, illetve a New England Patriots egy konferenciában voltak, Super Bowlt soha nem játszhattak egymás ellen, azt Peyton átengedte a tesójának, Eli-nak).

„Számomra ő minden idők legjobbja, a barátom, és valaki, akit mindig figyelek és csodálok” – nyilatkozta 2011-ben Brady Manningről, ám egy privát levelezésben 2014-ben azt írta, hogy Manningnek még két éve van a pályán, neki viszont még 7-8 is lehet.

Ez az a bizonyos második év, tehát Manning most bizonyíthat nagy ellenfelének. Valójában csak másfél év a korkülönbség a két irányítóóriás között, Manning márciusban 40 lesz, Brady augusztusban 39, ám mégis úgy tűnik, az idő a 2015-ös szezonra (és talán már a 2014-esre is) valóban megtépázta Peyton Manninget. Az alapszakaszban elért denveri eredményhez túl sok köze nem volt, keveset játszott (9 meccset, de azokon sem villogott), és a legnagyobb diadal az volt számára, hogy megdöntötte Brett Favre NFL-rekordját a passzolt yardok tekintetében.

Brady és Manning pályafutása végig arról szólt, hogy összehasonlították őket. Íme a legeslegfontosabb adatok: az egymás elleni eredmények Bradynak kedveznek (11-5), főcsoportdöntőkben viszont 2-1 a mérleg a denveri javára. Bajnoki címe Bradynak van több (4-1 oda), MVP-címe Manningnek (5-2).

A vasárnap esti meccsben benne van, hogy történelmi jelentősége lesz egyszer a két sztár jövőbeni megítélésével kapcsolatban.


Az ő rivalizálásukkal Észak-Amerikában (Lionel Messi és Cristiano Ronaldo itt nem jöhet szóba) talán csak a Magic Johnson–Larry Bird-párharc ér fel az elmúlt negyven évben. Már az egyetemen is zajlott az összehasonlítás, a mai napig az a legnézettebb egyetemi meccs, amelyen Bird a rá épülő Indiana Sycamores színeiben a Michiganben játszó Earvin Johnson ellen játszott.Bird hatodikként kelt el a 78-as drafton, de befejezte egyetemi tanulmányait, és 79-ben lépett a Boston Celtics kötelékébe, azon a nyáron, amikor Earvin Johnsont elsőként választotta ki a Los Angeles Lakers. Az NBA két legjobb csapatába két teljesen eltérő személyiség került: Bird fehér bőrű, visszafogott, csak a kosárlabdának él, küzdeni tudásának és vajkezének köszönhette sikereit, ezzel szemben Earvin fekete, nagyszájú showman, és úgy játszotta a kosárlabdát, mintha a játszótéren lenne. Nem véletlenül kapta ő a Magic, a korabeli Lakers pedig a Showtime becenevet.

Egy év elég volt, hogy mindenki lássa, történelmi párharc kezdődik: Bird lett az év újonca, de a Lakers a bajnok, és Magic 20 évesen a döntő legjobbja. 12 év alatt (amikor mindketten játszottak) 3-3 MVP-díjat és összesen nyolc bajnoki címet (5-öt nyert a Lakers, hármat a Celtics) zsebeltek be. Döntőben háromszor csaptak össze, ebből kettőt nyert a Lakers, egyet a Celtics.

Soha nem voltak jóban, akkor ültek le először beszélgetni, mikor együtt szerepeltek a Converse reklámfilmjében.A tisztelet megmaradt, de nem lettek barátok ezután sem. Egészen addig, amíg 1991-ben Magic Johnson ki nem állt a közvélemény elé azzal, hogy HIV-fertőzött, és ezért visszavonul. Ezután Bird volt az első játékos, aki felhívta, de erről beszéljenek inkább az érintettek:1992 nyarán aztán Magic és Bird is vállalta, hogy a Dream Team tagjaként a barcelonai olimpián búcsúzzanak a profi kosárlabdától. Életükben először egy csapatban játszhattak.Az NBA viszont nem felejt, 2008-ban, amikor a Celtics és a Lakers NBA-döntőt játszott, az alábbi szpot futott a televízióban – a rivalizálás soha nem ér véget.A Sport1-en péntek este 19.30-tól, a Trash Talkban sok más érdekesség mellett erről a két párharcról is beszélnek bővebben, és felvezetik a vasárnapi Broncos – Patriots- és Panthers – Cardinals-főcsoportdöntőket. Faragó Richard lesz a műsorvezető, Bencsics Márk, Dávid Kornél és Szuper Levente a három szakértő.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!