Manipulálta a tőkepiacot a Mol – mondta ki egy horvát bíróság

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A horvát legfelsőbb közigazgatási bíróság helybenhagyta a horvát pénzügyi szervezetek állami felügyeletének (HANFA) piacfelügyeleti eljárásban hozott döntését. Eszerint a Mol Nyrt. 2010 végén és 2011 elején manipulálta a tőkepiacot annak érdekében, hogy megszerezze az INA részvényeit.


A bíróság egyúttal elutasította a magyar olajipari vállalatnak a határozat ellen benyújtott keresetét.

A bírósági ítélet leszögezte, a HANFA törvényesen járt el, amikor úgy ítélte meg, hogy a Mol Nyrt. 2010. december 15-én manipulálta a horvát pénzügyi piacot. Az INA részvényekre tett általános ajánlatában, majd később sajtókonferenciákon is olyan információkat közölt, amelyek hamis képet festettek az INA részvények megvásárlásának céljáról.

A HANFA szerint megtévesztő volt, hogy a Mol az INA részvényeinek 2800 kunás részvényenkénti áron történő megvásárlását úgy próbálta feltüntetni, hogy lehetőséget nyújt a kisrészvényeseknek arra, hogy a piaci árnál magasabb áron adhassák el részvényeiket.

Miután az ajánlat lejárt, az Mol folytatta az INA részvényeinek felvásárlását, ám ekkor már 3650 és 4016,02 kunás áron. A HANFA ezért az állítja, hogy a Molt az INA többségi tulajdonának megszerzése vezérelte, és ezt nem tett közzé az ajánlat meghirdetésekor.

A bírósági ítéletben az áll, hogy a Mol Nyrt. ezzel megsértette a tőkepiacról szóló törvényt, amely kimondja, hogy tilos bármilyen formában befolyásolni a pénzügyi piacot.

A HANFA még 2011 májusában, annak a végzésnek alapján, amelyet most a bíróság is helybenhagyott, feljelentést tett a Mol Nyrt. vezetése ellen azzal a gyanúval, hogy befolyásolták a tőkepiacot és gazdasági bűncselekményt követtek el. Az ügyben a horvát korrupció elleni hivatal (USKOK) vizsgálódott.