Manipulálhatta a piacot a Volkswagen AG felügyelőbizottsági elnöke

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

Tovább dagad a dízelbotrány.


A piac manipulálásának gyanújával vizsgálatot indított a braunschweigi ügyészség a Volkswagen AG felügyelőbizottsági elnöke, Hans Dieter Pötsch ellen a dízelbotránnyal kapcsolatban – közölte vasárnap a Volkswagen. A vizsgálat a német szövetségi pénzügyi felügyelet feljelentése alapján indult.

A konszern azonban tudatta: a vizsgálattal kapcsolatban fenntartja korábbi álláspontját, melynek értelmében a vezetés az ügyben szabályszerűen tájékoztatta a tőkepiacokat. Piacbefolyásolás vádjával az ügyészség már vizsgálatot folytat a Volkswagen AG leköszönt vezérigazgatója, Martin Winterkorn, valamint a hivatalban lévő VW-márkaigazgató, Herbert Diess ellen.

A vád szerint a konszern vezetése nem tájékoztatta időben a befektetőket a dízelbotrányról, és fontos információkat tartott vissza az ügyben. A dízelbotrány tavaly szeptemberi kitörése után a Volkswagen AG részvénye nagyot veszített árfolyamából. A késedelmes tájékoztatás ugyanis nem bocsánatos bűn. Az értékpapírpiaci törvény kimondja, hogy a valótlan vagy félrevezető információk adása mellett a fontos, a részvények árfolyamát befolyásoló információk elhallgatása is piacbefolyásolásnak számít.