Máltán gyászolták a tengeri katasztrófa áldozatait

Fotó: AFP / Matthew Mirabelli

-

A Máltán tartott kegyeleti szertartáson 24, névtelen holttest feküdt a koporsókban. A többi, hétszáz valahány áldozat a Földközi-tenger hullámsírjában végezte vasárnap hajnalban, amikor egy Líbiából induló, menekülteket szállító hajó felborult. A többi áldozat holttestét nem találják.


A Málta központi kórháza előtt tartott gyászünnepségen egyházi vezetők mellett jelen volt a szigetország elnökén és kormányfőjén kívül Olaszország belügyminisztere és az Európai Unió bevándorlási ügyekben illetékes biztosa is. A gyászoló tömeg zömmel szintén bevándorlókból, Málta afrikai közösségéből, muzulmánokból, valamint keresztényekből állt. „Gyászoljuk az áldozatokat, tekintet nélkül hitvallásunkra, nemzeti hovatartozásunkra, bőrszínünkre, mert tudjuk, hogy embertársaink voltak" - mondta Mario Grech, Málta második legnagyobb szigetének, Gozónak a püspöke. A 45 perces szertartás alatt a Bibliából és a Koránból is olvastak fel.Ugyancsak csütörtökön Szicíliában Catania ügyészsége vádat indítványozott a szerencsétlenül járt hajó feltételezett kapitánya, a 27 éves, tunéziai Ali Malek és a legénység egyik tagja, a 25 esztendős, szíriai Mahmus Bikhit ellen törvénytelen bevándorlás segítése címén. A kapitányt emellett többrendbeli emberöléssel, hajókatasztrófa okozásával is vádolja az ügyészség.


A hétvégén legalább nyolcszázan vesztek oda a Földközi-tengerbe, amikor egy túlzsúfolt hajón igyekeztek menekültek Líbiából Európába jutni. Az életveszélyes utat naponta százak kockáztatják, ebben az évben már több mint 1700-an haltak meg, útban Európa felé. A BBC szerint csak ebben az évben 21 ezer bevándorló érte el viszonylag épségben Olaszország partjait, a mediterrán térség keleti részére, főként Görögországba 13 ezer menekült érkezett eddig idén, Spanyolországot pedig ezernyolcszázan érték el. A vasárnapi hajókatasztrófa arra sarkallta az EU vezetőit, hogy most csütörtökön egy EU-csúcs keretében próbáljanak megoldást találni a migrációs problémára.


Csütörtök délután egy 10 pontból álló tervezetet fognak megvitatni, amely arra hivatott, hogy megakadályozzák a hétvégéihez hasonló súlyos katasztrófákat. A tervezet elfogadásával növelnék például az európai mentőcsapatok létszámát, „legális utakat” nyitnának meg a biztonságos bevándorlás érdekében. A tanácskozáson azt is meg fogják vitatni, hogy miként lehetne a menekültekkel szembeni rasszizmust és idegengyűlöletet csökkenteni.