Málta harciasan figyelmeztette az Egyesült Királyságot

-

Olyan nem lehet, hogy a Brexit után London jobb feltételeket kapjon a jelenleginél.


Az Európai Unió nem blöfföl, amikor a szabad mozgáshoz köti Nagy-Britannia hozzáférését az unió egységes belső piacához – mondta a máltai miniszterelnök. Joseph Muscat szerint ez az EU tényleges álláspontja, és ő nem is lát lehetőséget arra, hogy ez a jövőben módosuljon. Az Európai Bizottság már a Brexitről szóló népszavazás után egyértelművé tette, hogy ha London a tagság megszűnése után is hozzá akar férni az egységes piachoz – ezt követeli a brit üzleti szféra is –, akkor el kell fogadni az unión belüli szabad mozgás alapelvét. Theresa May brit miniszterelnök szerint viszont a britek az eddigi formájában nem támogatják a szabad mozgást.

A máltai kormányfő szerint az EU álláspontja nem csupán kiinduló tárgyalási pozíció, amelyet azután Brüsszel majd felpuhít. „Ez abszolút nem blöff az EU részéről” – mondta Muscat. Szerinte nem fog megtörténni az, amit Boris Johnson külügyminiszter állított: hogy Nagy-Britannia elvben akkor is hozzáférhetne az egységes belső piachoz, ha korlátozza az uniós állampolgárok bevándorlását.


Meglepetés helyett

Muscat szerint a brit kilépéssel mindenki veszít, de olyan helyzet nem állhat elő, hogy az Egyesült Királyság a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel tarthassa fenn viszonyát az EU-val. Nagy-Britanniában bevett gyakorlattá vált Brüsszel ostorozása, „akkor viszont


nem kell meglepődni, ha Brüsszel visszaüt”

– mondta a máltai miniszterelnök. Muscat szerint a kilépési tárgyalások bonyolultak lesznek, „de


a válás soha nem könnyű.”

Málta januártól veszi át az EU soros elnöki tisztségét.