Málta elismerte a melegek jogait

Fotó: AFP Photo/Pablo Porciuncula / AFP Photo/Pablo Porciuncula

A máltai parlament jóváhagyta hétfőn éjjel azt a törvényt, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok házasságát, és az ellenkező nemű házaspárokkal azonos jogot ad számukra az örökbefogadáshoz.


A melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát és az azonos nemű pároknak az örökbefogadást lehetővé tevő törvényt a kormányzó Máltai Munkáspárt összes képviselőjének szavazatával fogadta el a kicsiny földközi-tengeri szigetország parlamentje. Az ellenzéki Nemzeti Párt honatyái tartózkodtak a szavazáskor, azt hangoztatva, hogy bár támogatják az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, a melegek örökbefogadáshoz való jogával kapcsolatban fenntartásaik vannak. A máltai melegek egyénileg már eddig is örökbe fogadhattak gyermeket, a most elfogadott törvény azonban az azonos nemű párok számára is lehetővé teszi ezt. Az európai uniós tagállam katolikus egyháza élesen tiltakozott a törvény megalkotása ellen, Charles Scicluna máltai segédpüspök még a pápánál is járt az ügyben. Máltán csak 2011-ben vezették be a válás intézményét, s azóta több olyan jogszabályt is hoztak, amelyek túllépnek az ország sokáig követett konzervatív katolikus értékein.  


Ahol már házasodhatnak a melegek

A Wikipédia gyűjtése szerint a melegek és leszbikusok jelenleg házasságot köthetnek Argentínában, Belgiumban, Brazíliában, Dániában, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban,Hollandiában, Izlandon, Kanadában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Új-Zélandon, Uruguayban, valamint Mexikóban Mexikóvárosban és Quintana Roo tagállamban, az USA számos tagállamában és (fővárosában). Izraelben és Mexikó jelentős részén az azonos neműek ugyan nem köthetnek házasságot, de teljes értékű házasságnak ismerik el a külföldön, illetve a Mexikóvárosban és Quintana Roo tagállamban azonos nemű párok által kötött házasságokat.