Malária és éhínség sújtja Burundit

Fotó: MTI/MTVA / DAI KUROKAWA

-

Tavaly január óta több mint 9 millió maláriás esetet regisztráltak.


Az idén eddig több mint négyezer emberrel végzett a malária Burundiban – közölte az ENSZ. Az ENSZ humanitárius hivatala szerint tavaly január óta több mint 9 millió maláriás esetet regisztráltak. A világ egyik legszegényebb országának mintegy 11 millió lakosa van. A helyi kormányzat két hete 700 áldozatról számolt be.

A maláriás esetek száma jóval meghaladja azt a küszöbértéket, amely felett járványnak minősül a helyzet – írta jelentésében az ENSZ a WHO-ra hivatkozva.


Halottak, menekültek

Burundit a malária mellett belpolitikai bizonytalanság és élelmiszerhiány sújtja. Az ENSZ szerint a lakosság csaknem egytizede küzd súlyos élelmezési gondokkal. A világszervezet becslése szerint október és január között 2,1 millióról 3 millióra nőhetett az élelmiszerhiányban szenvedők száma.

A politikai válság az után kezdődött, hogy Pierre Nkurunziza 2015-ben úgy döntött: harmadszor is indul az államfői tisztségért, amit bírálói alkotmányellenesnek neveztek. Az elnök hívei és ellenzéke közötti összecsapásokban több százan vesztették életüket, és legalább 380 ezren kerestek menedéket a szomszédos országokban.