Malajziai földrengés: újabb 5 hegymászó holtteste kerül elő

-

Újabb öt hegymászó holttestét találták meg a Malajzia legmagasabb hegycsúcsának számító Kinabalun, ahol a néhány nappal ezelőtti, hatos erősségű földrengés miatt több mint százötven ember rekedt fenn - közölték a hatóságok hétfőn.


Az érintett Szabah állam idegenforgalmi minisztere, Masidi Manjun elmondta, hogy ezzel tizenhatra emelkedett a földrengés hegymászó áldozatainak száma, és hozzátette, egy szingapúri tanárt és egy diákot továbbra is keresnek. A tájékoztatás szerint a halottak között hét szingapúri, hat malajziai, valamint egy-egy japán, kínai és Fülöp-szigeteki állampolgár van.

A Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű pénteki földrengés következtében legalább száznegyvenöt külföldi és helyi hegymászó rekedt a 4095 méter magas Kinabalu hegyen. Másnap a hatóságok azt közölték, hogy százharminchét gyalogtúrázót sikerrel kimentettek. Az áldozatok utáni kutatás jelenleg is tart, a műveletben hatvan katasztrófavédelmi szakember és négy helikopter vesz részt.

A rengést követő sziklagörgetegek miatt a hatóságok legalább három hétre leállították az újabb csoportok indítását a Borneó szigeti csúcson. Joseph Pairin Kitingan, Szabah állam tartományi kormányának vezetőhelyettese azokat a külföldi turistákat okolta a tragédiáért, akik "tiszteletlenek voltak a szent heggyel szemben", amikor az előző héten meztelenül fényképezkedtek a csúcson. A tisztségviselő hozzátette, speciális rituáléval készülnek a „hegy szellemének megbékítésére".