Malajzia visszafordított partjaitól egy 500 menekültet szállító hajót

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

Előtte ellátták üzemanyaggal, a menekülteknek pedig ételt osztottak ki.


A malajziai hatóságok visszafordítottak egy hajót, amely több mint 500 mianmari rohingja és bangladesi menekülttel közeledett az ország északi Penang tartományának partjai felé – közölte csütörtökön egy kormánytisztviselő.

A hajóra szerdán találtak rá. Feltöltötték üzemanyaggal, és a menekülteket ellátták élelemmel. Két nappal korábban három hajóra bukkantak rá a malajziai hatóságok, összesen több mint ezer rohingja menekülttel. Állítólag őket az Andamán-tengeren lévő Langkawi-szigetek környékén hagyták sorsukra embercsempészek.

Wan Junaidi Jaafar belügyminiszter-helyettes kijelentette: Malajzia nem engedheti meg, hogy bevándorlók árasszák el a partjait. „Emberségesen” bántak velük, de „értésükre kellett adni, hogy nem látják őket szívesen” – mondta, hozzátéve, hogy a délkelet-ázsiai országoknak rá kell szorítaniuk Mianmart a rohingjákkal kapcsolatos válság megoldására.

Jeff Labovitz, az Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) thaiföldi irodájának vezetője kedden Bangkokban azt mondta: mintegy nyolcezer menekült hánykolódik Thaiföld, Malajzia és Indonézia partjai közelében a nyílt vízen, részben hajózásra alkalmatlan lélekvesztőkön, ellátás nélkül, miután az embercsempészek tengerre viszik, majd elhagyják ezeket a bárkákat.

A malajziai parlament egyik képviselője, Charles Santiago hazája hatóságainak döntésére reagálva kijelentette: nem megoldás erre a regionális problémára az, ha kivontatják a menekülthajókat a nyílt tengerre, majd elintézik azzal az ügyet, hogy „nem a mi problémánk".

A menekültek sorsáról egyelőre nincs hír.

Malajziába egyre több menekült próbál hajókon eljutni, hétfőn több, mint ezer muszlim vallású rohingja érkezett az országba, akiket szintén a tengeren hagytak cserben az embercsempészek.


Indonéziában is visszafordítottak egy hajót

Indonézia vasárnap befogadott 600 menekültet, de kedden az ország felségvizein kívülre vontatta azt a hajót, amelyen mintegy 400 mianmari, illetve bangladesi menekült hánykolódott Aceh tartomány partjai közelében. Egy jakartai külügyminisztériumi szóvivő tagadta szerdán, hogy a hatóságok minden közeledő menekülthajót visszafordítanának, de - mint állította - az a hajó Malajziába akart menni, csak „véletlenül” indonéz vizekre tévedt. Mint mondta, "


Segítenünk kell azoknak a menekülteknek, akiknek segítségre van szükségük, és elirányítani őket oda, ahova menni akarnak. Elveinkkel ellentétes, hogy elűzzünk olyan menekülthajókat, amelyek Indonéziában akarnak kikötni.