Maláj gép - nyilvános a jegyzőkönyv

Fotó: Europress/AFP/Rob Griffith / Europress/AFP/Rob Griffith

-

Malajzia nyilvánosságra hozza a repülési jegyzőkönyvet, amelyből kiderülhet, merre ment a gép.


Az április 9-i keletezéső jelentésben új részletek derülhetnek ki arról, merre ment a gép – írta a Reuters. A repülő március 8-án tűnt el. A jelentés igazolja, hogy egy katonai radar látta a gépet, ahogyan nyugatra fordult a Maláj-félsziget fölött. Miután baráti gépről volt szó, nem léptek.

Először hozták nyilvánosságra az MH370 és a Kuala Lumpur-i légi irányítók közötti rádió beszélgetés részleteit, valamint az MH370 valószínűsíthető útvonalát mutató térképeket. A gép és az irányítótorony közti beszélgetést  pár napja egyébként lejátszották a rokonoknak, mert azzal vádolták a hatóságokat, hogy eltitkolnak valamit.

A térképek alapján az MH370 a Dél-kínai-tengernél történt visszafordulását követően Thaiföld legdélebbi csücskénél lépte át a Maláj határt, és repült keresztül a Maláj-félszigeten. A Penanghoz közeli Straits of Malacca fölött fordult nyugatra, és a maláj katonai radarok hatósugarán kívül repült, ahol délre fordult. Elrepült az Indonéz Szumátra-sziget északi csücske fölött, majd Ausztrália nyugati partjainál az Indiai-óceán felé repült. A gép roncsait itt keresik. (A hivatalos kutatást az ausztrál hatóságok már lezárták, most magáncégeket kértek fel mélytengeri kutatásra.)

A jelentés szerint több ország légi irányítói is próbálták megtalálni a gépet, mikor kiderült, hogy valami baj lehet vele. Később katonai hajókkal és repülőkkel is keresték.

Nyilvánosságra hozták a csomaglistát is – a gép 4,5 tonna gyümölcsöt és 2,5 tonna akkumulátort szállított.

A jelentésben egyébként Malajzia azt javasolja, a nemzetközi repülést felügyelő szervezet vezessen be olyan rendszert, amellyel valós időben követhetővé válnak a kereskedelmi légi járatok, és könnyebben is lehetne megtalálni azokat, ha baj van. A maláj közlekedési miniszter azzal érvelt, hogy az utóbbi 5 évben két gép is eltűnt, amelyeknek a mai napig nem tudni a pontos helyét.