Maláj gép: kizárható a terrorcselekmény

Fotó: Europress/AFP/Malaysian Maritime Enforcement / Europress/AFP/Malaysian Maritime Enforcement

A szombaton eltűnt maláj gép keresésével kapcsolatos egyetlen kapaszkodót ragadja meg az FBI: elemezni fogja annak a két utasnak az ujjlenyomatait, akik hamis útlevéllel szálltak fel a Malaysia Airlines légitársaság járatára. Mindkettőjük iráni volt: menedékkérők, nem terroristák.


Megdőlni látszik az a feltételezés, hogy terrorcselekmény okozta a Malaysia Airlines 370-es járatának katasztrófáját. Bár a gép eltűnéséről még mindig semmit sem tudni, annyi kiderült, hogy a lopott útlevelekkel a repülőre szálló két utas iráni volt. Egyikük, a 19 éves Pouria Nour Mohammad Mehrdad, Németországba utazott volna. A frankfurti repülőtéren édesanyja várta, vele a hatóságok kapcsolatba is léptek. A másik férfit Delavar Seyed Mohammadreza néven azonosították, 29 esztendős volt. A CNN tudósítása szerint az Interpol és a maláj rendőrség egyaránt úgy nyilatkozott, valószínűtlen, hogy a két férfi valamilyen terroristacsoporthoz tartozott volna. Előzőleg arról írtunk, hogy az FBI össze fogja vetni adatbázisával a két férfi ujjlenyomatait. A két utas lopott olasz, illetve osztrák útlevéllel jutott fel március 8-án a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó 370-es járatára. A malajziai főváros repülőterén ujjlenyomatot vettek tőlük. Az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda most arra vár, hogy megkapja az ujjlenyomatokat a malajziai hatóságoktól. Amerikai hivatalos személyek egyelőre nem állítják - de nem is vetik el - azt a lehetőséget-, hogy a két férfi, akinek fotóit Malajzia több ország hírszerzésének megküldte, terrorcselekmény elkövetésének céljával szállt volna fel a gépre. Az NBC amerikai hírszerzési forrásokból úgy értesült, hogy a két „mediterrán külsejű” férfi Katarból jutott el Thaiföldre, ahol egy iráni közvetítő segítségével vásároltak repülőjegyet, hogy Kuala Lumpur és Peking érintésével Európába repüljenek. Ez lassú, de nagyon olcsó módja annak, hogy Európába jussanak. A két férfi a megváltott jegyek alapján először Amszterdamig utazott volna, ahonnan az egyik Stockholmba, a másik Frankfurtba repült volna tovább. Közben kiterjesztették az eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgép utáni kutatást a Maláj-félsziget nyugati oldalára. A figyelem középpontjába a Maláj-félsziget nyugati oldalán Malaka-szoros került, miután a feltételezések szerint a gép pilótái megpróbálhattak visszatérni Kuala Lumpur repülőterére. A vietnami hadsereg pedig az ország északi, Kambodzsával és Laosszal határos vidékére terjesztette ki a keresést. Az eltűnt géppel kapcsolatos híreinket ebben a cikkben tekintheti át.


Hogy kerültek a gépre a titokzatos utasok?

A gépen utazott két gyanús férfi jegyét egy Ali néven emelgetett iráni közvetítő foglaltatta. A férfi a gép eltűnése után önként jelentkezett a hatóságoknál, és elmondta, hogy a pattayai Grand Horizon utazási irodánál történt jegyvásárlás mellett hogyan segített még a két rejtélyes utasnak. A közvetítő jelenleg feltehetően Iránban tartózkodik, az amerikai hatóságok eddig nem léptek közvetlen kapcsolatba vele. A Grand Horizon tulajdonosa szerint az iráni férfi március 1-jén kérte, hogy foglaljon helyet a két utasnak. Mindössze annyit kötött ki, hogy a repülőjegyek olcsók legyenek. A foglalások eredetileg két külön gépre - a Qatar Airways és az Etihad Airways egy-egy járatára - szóltak volna, ám azok lejártak, mert a közvetítő nem jelentkezett időben. Az iráni férfi március 6-án újból megkereste az utazási irodát, amely ezúttal a Malaysia Airlinesra foglalt két helyet. A férfi egy barátja fizetett készpénzzel a jegyekért, amelyeket végül egy nagyobb thaiföldi ügynökség, a Six Stars Travel állított ki.

Franciák is voltak a gépen

A párizsi ügyészség kedden eljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt. A 227 utas között négy francia állampolgár utazott a gépen - a francia törvények szerint automatikusan el kellett indítani az eljárást. Hárman a pekingi francia gimnázium tanulói voltak, a negyedik utas pedig két gimnazista anyja volt.