Maláj gép: Bermuda-háromszög helyett Malaka-szoros (térképpel)

Fotó: Europress/AFP / Europress/AFP

A szombaton eltűnt Boeing 777-es egy katonai radar szerint ellentétes irányban több száz kilométerre kerülhetett eredeti, kijelölt útvonalától. Ezelőtt már nem küldött magáról jelzéseket. Kedden kiderült pár dolog, de közelebb nem kerültünk az okokhoz.


A CNN egy amerikai légi közlekedési szakértő véleményét idézve arról ír, hogy ha a feltételezések valósak, valaki a pilótafülkében elkormányozhatta a gépet. Ezzel szemben egy volt pilóta azt nyilatkozta, mechanikai hibák még mindig mindent megmagyarázhatnak. Az Interpol és a maláj rendőrség megállapításaival szemben a CIA szerint nem lehet kizárni a terrorista támadást lehetőségét - írta még a CNN. A maláj légierő egy kis sziget, Pulau Perak fölött vesztette el a gépet - vagyis a gép közel sem ott volt, ahol lennie kellett volna.

Korábban kiderült, hogy a katonai radar szerint a gép az eltűnés előtt letért a tervezett útvonalról és nyugatnak fordult. Ahogyan arról korábban írtunk, a Malaka-szorosnál veszett el a járat, ezért a kutatást kiterjesztették a Maláj-félsziget nyugati oldalára. A Malaka-szoros a világ egyik legforgalmasabb hajós csatornája. A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járat pilótái megpróbálhattak visszatérni a maláj főváros repülőterére, de nem tudni, miért és miért nem tudatták mindezt a földi irányítókkal. Malaysia Airlines járatát negyedik napja keresik. A gépen 239-en utaztak. Az eltűnt  Boeing 777-esen lopott útlevelekkel utazókról itt írtunk részletesen, a korábbi lehetséges okokról pedig itt. Új információk: a szerdai hírek cáfolják, hogy a katonai radar észlelte volna a gépet.Hiába a csöngés

Kedden világos lett még az, hogy a korábbi hírekkel szemben (öten végül nem szálltak be a gépbe) mindenki a repülőn volt, aki be is csekkolt. Szintén kiderült, hogy a hozzátartozók által hívott, rejtélyesen kicsengő telefonok sem jelentenek sok reményt: sok olyan mobil van, melyek azonnal kicsöngő hangot adnak, ahogy megnyomjuk a hívás gombot - de ettől még nem működnek.

-