Maláj gép: alaptalan spekuláció vagy roncsok 3000 kilométerre is?

Fotó: MTI/EPA/MAXPPP/QUOTIDIEN DE LA R / Raymond Wae Tion

-

A maláj kormány közölte, szakértőket küld a Maldív-szigetekre, hogy megvizsgálják az ott partra mosott, roncsdaraboknak tűnő tárgyakat. A márciusban eltűnt gép darabjaiból néhányat a napokban azonosítottak, de a Maldív-szigetektől 3 ezer kilométerre.


Azt is hozzátették: még korai lenne találgatásokba bocsátkozni arról, hogy azok a tavaly eltűnt malajziai utasszállító repülőgéphez tartoztak-e.

Az ismeretlen eredetű tárgyakat médiajelentések szerint az utóbbi hetekben találták egy Maldív-szigeteki atollon (azaz korallzátonyokból álló szigeten), de azok csak azután keltették fel a hatóságok érdeklődését, hogy a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén - a maláj kormányfő bejelentése szerint - megtalálták a rejtélyes körülmények között eltűnt Boeing 777-es gép csűrőlapját.

Liow Tiong Li maláj közlekedési miniszter hétfői közleményében azt írta, Kuala Lumpur szakértői csoportot küld a Maldív-szigetekre, hogy előzetes vizsgálatokat végezzenek a partra mosott tárgyakon. Azt is leszögezte azonban, hogy korai lenne találgatásokba bocsátkozni a tárgyak eredetéről, és az alaptalan spekuláció csak további stresszt okozna az áldozatok hozzátartozóinak. Egyelőre az sem biztos, hogy repülőgép-alkatrészekről van szó.

Egyes szakértők már kétségbe vonták, hogy az állítólagos roncsdarabok egy repülőgépről származnak. A South China Morning Post című hongkongi lap szerint a Maldív-szigeteki sajtóban közölt képeken látható tárgyak nagy hasonlóságot mutatnak egy különleges, alumíniumból készült szörfdeszka-típussal. A news.com.au ausztrál hírportál által megszólaltatott Charitha Pattiaratchi, a Dél-ausztráliai Egyetem tengerkutatója pedig azt mondta: ha a Réunion szigetén talált csűrőlap valóban a maláj gépből származik, akkor az indiai-óceáni tengeráramlatok iránya alapján nem lehetséges, hogy az attól 3000 kilométerre északra található Maldív-szigeteken is felbukkanjanak az eltűnt repülő roncsai.

A Malaysia Airlines malajziai légitársaság MH370 járata Kuala Lumpurból indult Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, de egy órával a felszállás után eltűnt a radarok képernyőjéről. A Réunion szigetén talált csűrőlap az első nyom a gép utáni kutatás során. A szigeten és környékén azóta is kutatnak további roncsdarabok után.