Makovecz családja a sajtóból értesült a Sikló alá tervezett toronyról

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A család és az alapítvány a sajtóból értesültek a tervről, ennek alapján egyelőre csak a mérettel szemben vannak fenntartásaik. Ezen kívül nem tartják szerencsésnek úgy helyet csinálni egy emlékműnek, hogy egy másikat elmozdítanak.


Melocco Miklós szobrászművész már januárban megemlítette a Magyar Hírlapnak, hogy Makovecz-emlékművet tervezget a Budavári Sikló alatti füves részre. A június 4-iki Heti Válaszban pedig arról beszélt, hogy már Tarlós István és Orbán Viktor is rábólintott arra az elképzelésre, hogy a Clark Ádám térre kerüljön az emlékmű. „Ez egy 14 méter magas torony lesz, mögötte magasodik öt jegenye, és lesz benne egy kétméteres Makovecz-arc, pajzs alakú fülkében”, írta le a terveket. A Borsos Miklós alkotta „0” kilométerkövet Melocco a tér közepén lévő virágágyás közepére helyezné. Ez az elképzelés egyébként már 2011-ben is felmerült.


A család, illetve a Makovecz Imre Alapítvány kedden szólalt meg először az ügyben. Közleményükben azt írták, hogy „megütközéssel és sajnálattal” vették tudomásuk, hogy a sajtóból értesültek a tervről, „még ha egyelőre igen homályosan körvonalazott tervekről van is szó”.
Mint írják a mai magyar sajtó állapotára jellemző, hogy senki sem tájékozódott az elképzelésről, de ők némi utánajárással megtudták, hogy „az emlékművel kapcsolatban semmilyen szinten nem történt döntés, sem annak helyszínéről, sem annak végleges formájáról”. Döntésről egyébként a Heti Válasz sem írt.


"Minthogy sem a családnak, sem az Alapítványnak nem állt módjában megismerni az emlékmű terveit, jelenleg csak a terjedő hírekből megismert mérettel kapcsolatosan fejezzük ki fenntartásainkat, illetve megjegyezzük, hogy egy emlékmű helyét soha nem szerencsés egy másik elmozdításával megteremteni."

áll a közleményben, amely szerint az emlékmű csak a családdal és az Alapítvánnyal együttműködve, teljes nézetazonosságon alapuló közös akarattal valósítható meg, „s nem utolsósorban: elejét véve a Hozzá méltatlan hisztériának”.