Májusban indulhatnak a magyar katonák az Iszlám Állam ellen

-

Április közepén dönthet az Országgyűlés arról, hogy hozzájárul-e a magyar katonák részvételéhez az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban, mondta Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


A külgazdasági és külügyminiszter szerint május közepén, végén indulhat az őrző és védelmi feladatokat ellátó száz magyar katona Észak-Irak kurdisztáni régiójába, egy további, ötven fős egység pedig idehaza áll készenlétben. Mint megírtuk, egy háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy az akció éves költsége mintegy 20 milliárd forintra tehető. A honvédség vezetői március második felében utaznak szemlére a magyarok lehetséges bevetésének helyszíneire.

A miniszter a 180 perc című műsorban hangsúlyozta, hogy a nyugati értékközösséget, amelyhez Magyarország is tartozik, „brutális támadás érte az Iszlám Állam részéről". A párizsi és a koppenhágai terrortámadások után senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy „ez egy valós fenyegetés Európa és a nyugati értékközösség számára, ezért azt gondoljuk, hogy Magyarországnak kötelessége részt venni abban a harcban, amely az értékrendünket megtámadó terrorszervezet ellen zajlik", mondta.