Május végére kiderül, mekkora a fagykár Magyarországon

Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE / GIAN EHRENZELLER

-

Addigra lesznek pontos adatok a fagykár okozta zöldség és gyümölcs terméskiesésének mértékéről - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.


Mártonffy Béla kiemelte: a kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van, ebből az összegből azok a gazdák részesülhetnek, akiknek a vesztesége eléri a 30 százalékot.

A fagykár az ország területét mozaikszerűen érintette, a gyümölcsfélék közül főként a szőlőt, az almát, a diót és más csonthéjasokat, a zöldségfélék esetében a kukoricát, területi eloszlását tekintve pedig Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta legkeményebben.

Mártonffy Béla kérdésre válaszolva elmondta: a káresemény bejelentésénél azért fontos a 15 napos határidő, mert a fagy által okozott sérülések a növényeken azonnal láthatóak, később azonban, ahogy a növény regenerálódik, a sérülések akár el is tűnhetnek. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a növényzet csak akkor képes felépülni, ha a fagykár kevesebb mint a 60 százalékát érintette.