Május végéig elszállítják a legveszélyesebb anyagokat az Illatos útról

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Csaknem ezer hordót kell elvinni sürgősen a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről. Ez az ott lévő veszélyes hulladék 10 százaléka.


A hordókat folyamatosan szállítják el, a veszélyes anyagot a dorogi égetőműben semmisítik meg - mondta Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott. A katasztrófavédelem szerint nincs közvetlen katasztrófahelyzet a helyszínen, ezért nem folytatták a hordók elszállítását hétvégén.

Tarnai beszélt arról is, a többi, veszélyes anyagot tartalmazó hordó elszállítására közbeszerzést írnak ki, így reményeik szerint legkésőbb év végéig minden hordót elszállítanak. A teljes felszámolásra több mint 1 milliárdot költ a kormány.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A költségeket a Nemzetgazdasági Minisztérium előlegezi meg, az összeget a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesítik. Korábban ellenzéki pártok is sürgették a hordók elszállítását.

Az Együtt XI. kerületi képviselője, Baranyi Krisztina örült, hogy elkezdték elszállítani a veszélyes anyagokat, ugyanakkor attól tart, a közbeszerzés miatt hónapokat csúszhat a többi hordó elszállítása. A képviselő azt is szeretné tudni, milyen ütemterv szerint viszik el a hulladékot és pontosan milyen anyagról van szó. Baranyi szerint az összes hordót két hónap alatt el lehetne szállítani.