Május közepén nyújtja be a költségvetést a kormány

-

A kormány már a 2016-os büdzséről tárgyalt, terveik szerint a gazdasági növekedés 2,5 százalékos lesz, a hiány pedig 2 százalék.


Megkezdte a kormány a 2016-os költségvetési javaslat tárgyalását – jelentette be szerdán, a kormányülés szünetében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A büdzsét a miniszter szerint több ülésen fogják tárgyalni, a cél az, hogy május 13-ig bekerüljön a parlament elé. A tervezés egyik alapelve, hogy egyetlen ágazat sem kaphat kevesebb támogatást, mint 2015-ben

Varga megismételte azokat az adócsökkentő javaslatokat, amiket kedden már ismertetett. A személyi jövedelemadó (szja) 16 százalékról 15 százalékra csökken, a kétgyermekes szülők a jelenlegi tízezer forint helyett 12 500 forint adókedvezményt vehetnek igénybe, a sertés tőkehús áfája pedig 5 százalékra csökken.

A kormány tervbe vette a közigazgatási díjak csökkentését is, de ennek részleteit Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kell kidolgoznia. Varga csak annyit mondott: 5-10 milliárd forintot hagynának ebben a formában az emberek, vállalkozások zsebében.

Az szja tervezett csökkentése a kormány számításai szerint 120 milliárd forint bevételkiesést jelent, az áfacsökkentés pedig 25 milliárdot, de utóbbi esetben számolnak a gazdaság fehéredésével is. A kétgyerekes szülők adókedvezménye 15 milliárd forint bevételkiesést jelent. Az adócsökkentések fedezetét Varga szerint a gazdasági növekedés adja, amit 2,5 százalékosra terveznek. Az infláció a kabinet szerint 1,8 százalékos lesz jövőre, a költségvetés hiánya pedig a GDP 2 százaléka.