Május a hadgyakorlatok hónapja: nézzen ön is csatahajót!

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Ha a haditengerészet rajongója, a május az ön hónapja! Az első napokban a NATO erők Norvégia partjainál fogják gyakorolni a tengeralattjárók elleni hadviselést. Közel ahhoz a térséghez, ahol korábban rejtélyes víz alatti incidensek történtek.


A svédek például hónapokig vadásztak egy olyan rejtélyes, orosznak gondolt tengeralattjáróra, amelyet végül nem találtak meg. Finnország, amely nem NATO-tag, kedden közölte, hogy haditengerészete víz alatti robbantásokkal figyelmeztetett egy Helsinki közelében, finn vizeken tartózkodó feltételezett tengeralattjárót.

Több tucat hadihajó, tengeralattjáró, repülőgép és helikopter vesz részt május 4. és 16. között az északi-tengeri gyakorlaton. Brynjar Stordal százados, a norvég hadsereg szóvivője kijelentette, hogy a májusi manővereknek nincs kapcsolatuk mindazzal, ami Finnországban és Svédországban történt, a hadgyakorlatot jóval korábban tervbe vették.


Az Admiral Vinogradov egy indiai gyakorlaton


Eközben a napfényes Földközi-tengeren

Miközben a NATO-erők a hidegben mutatják meg az oroszoknak, hogy el tudnak fogni egy tengeralattjárót, ha akarnak, az orosz és kínai haditengerészet a Földközi-tengeren gyakorlatozik. A két országból kilenc hajó vesz részt a gyakorlaton, a kínaiak között lesznek olyanok, amelyek eddig Szomália partjainál őrjáratoztak a kalóztámadások elhárítását szolgálva.

A műveletek elsősorban a hajózásbiztonságra, a haditengerészeti logisztikai utánpótlás biztosítására, hajókísérésre és útvonal-biztosításra összpontosítanak, de lesz éleslövészet is. A kínai szóvivő szerint semmilyen köze nincs a gyakorlatnak a regionális helyzethez.


Kínai romboló kínai felségvizeken


A kínaiakat Amerika zavarja

Keng Jan-seng szóvivő csütörtökön arra is kitért, hogy az április 20-án kezdett amerikai-Fülöp-szigeteki hadgyakorlat, amelyet „erőfitogtatásnak” nevezett, árt a térségi békének és stabilitásnak. Mint mondta, „egyes országok” a katonai szövetségük megszilárdítását célzó nagyszabású gyakorlatokkal csak feszültséget keltenek, miközben szándékosan túldimenzionálják az „úgynevezett kínai fenyegetést”.