Majdnem verekedés tört ki a párbeszédért hirdetett madridi tüntetésen

Fotó: AFP / JORGE GUERRERO

-

Több ezren tüntettek Madridban és Barcelonában tárgyalásokat követelve. A válság a katalán függetlenségi népszavazás miatt robbant ki.


A "Beszéljünk?" című tüntetést egy időben tartották a két városban. A résztvevők fehér felsőt viseltek, és a szervezők kérésére sem a spanyol, sem a katalán zászlót nem használták. A katalán elnöki palota előtt, a barcelonai Sant Jaume téren "Több tárgyalás, kevesebb tesztoszteron!", "Tárgyalj, vagy mondj le!" szövegű transzparensek voltak láthatóak.

Madridban a párbeszédpártiak és az egységpártiak majdnem összeverekedtek, a rendőrségnek kellett szétválasztani a két tábort.

Vasárnap az egységpártiak Barcelonában is megmozdulást szerveznek. Azon részt vesz Mario Vargas Llosa is. A Nobel-díjas író betegségnek nevezte a katalán függetlenségi törekvéseket.

Október 1-jén népszavazást tartottak a vagyonos, saját kultúrával és nyelvvel rendelkező katalán régió függetlenségéről. A népszavazást az alkotmánybírósági tiltás ellenére szervezték meg.

A hivatalos végeredmények szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül 2,28 millióan szavaztak a referendumon, ami 43 százalékos részvételi arányt jelent. Katalónia függetlenségére 2,04 millióan voksoltak, ez a leadott szavazatok 90,18 százalékát jelenti.


Készül a tervezet

Lapértesülések szerint a katalán kormány kedden benyújtja a függetlenségi nyilatkozattervezetet a katalán parlamentnek. A madridi kormány arra hivatkozva tekinti semmisnek a népszavazást és az eredményt, hogy az 1978-as alkotmány tiltja a régiót elszakadását Spanyolországtól.

Carles Puigdemont katalán elnök azt mondta, hogy kész a párbeszédre, ám Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök csak akkor hajlandó tárgyalni, ha a katalánok feladják függetlenségi törekvéseiket.

A referendum miatt kialakult válság megosztotta Spanyolországot. Több bank és vállalat áthelyezte katalóniai székhelyét, és a piac bizalma is megingott. Az EU felszólította a spanyol és a katalán politikusokat, hogy békés úton rendezzék nézeteltéréseiket.


Nem előszoba

Roberto Maroni lombardiai tartományi elnök, a Lega Nord politikusa bejelentette: az október 22-én Lombardia és Veneto tartomány autonómiájáról tartandó népszavazások nem vitatják Olaszország egységét – az Északi Ligában ugyanis többen a független Padánia álmát dédelgetik.

"A referendum nem Katalónia előszobája" – mondta Maroni.