Majdnem teljes csere jöhet a Fidesz elnökségében

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Pelczné Gáll Ildikón kívül a Fidesz összes mostani alelnöke helyett újat választhatnak a párt október 15-i kongresszusán, miután különböző okokból Lázár János, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán helye is megürül a pártvezetésben.


A három távozó alelnök mindegyike más okból léphet ki az elnökségből. Lázár János amiatt az Orbán Viktor állította, a pártalapszabályban hivatalosan nem is rögzített elv miatt távozhat, amely szerint a kormány tagja nem lehet tagja a párt vezetésének. Bár kapott jelölést, e szabály miatt nem indulhatott például az alelnöki posztért a Fidesz legutóbbi 2013-as kongresszusán Navracsics Tibor akkori közigazgatási miniszter, és emiatt távozott a pártvezetésből ugyanezen a kongresszuson Varga Mihály is, aki a jegybankelnökké választott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter széket vette akkoriban át. A miniszterelnökséget vezető Lázár mostanáig ugyan tagja volt az elnökségnek, de amikor 2013-as kongresszuson Varga helyett alelnöknek választották, még csak államtitkárként vezette a Miniszterelnökséget, azóta pedig nem volt tisztújítás.

Pokorni Zoltán XII.kerületi polgármester saját akaratából válik meg az alelnökségtől: már a két évvel ezelőtti tisztújításkor is tudta: utoljára indul a pozícióért. Az elnökségben 2003 óta bent ülő Pokornit információink szerint Kövér László mellett Orbán Viktor is maradásra akarta bírni. A szerdai, velencei frakcióülést megelőző elnökségi ülésen a politikus azonban, úgy tudjuk, egyértelművé tette a távozását.

Kósa Lajos eddigi ügyvezető alelnök helye azért ürül meg, mert a mindenkori frakcióvezető automatikusan tagja a párt elnökségének, így nincs értelme foglalnia a helyet a pártvezetésben. Ahogy ő fogalmazott szerdán: "nincs értelme két széken ülni egyszerre”.

Az egyik alelnöki helyre szinte biztosan Rogán Antal aspirál majd, aki a frakció éléről távozva kiszorulna az elnökségből.

A mostani elnökség rajta kívül, úgy tudjuk, Gulyás Gergelyt látná szívesen a testületben. A pártban egységesen kedvelt, tehetségesnek tartott Gulyás neve amúgy a frakcióvezetőként is felvetődött korábban, az elnökség azonban végül túl fiatalnak találta még a tisztségre. „Nem szigorúan a kora szerint fiatal, hiszen 1997-ben Pokorni is ennyi idősen lett frakcióvezető. Csakhogy akkor mindenki fiatal volt, a frakció közben viszont megöregedett” – érzékeltette a VS.hu-nak egy befolyásos fideszes, hogy lehettek volna konfliktusok abból, ha az 50-60 éves képviselők között a 34 éves Gulyásnak kellett volna rendet tennie.

A három alelnöki hely közül, úgy tudjuk, Kósa ügyvezető alelnöki posztjának utódlása okozza a legnagyobb dilemmát, olyasvalaki kell ugyanis a helyére, aki az elfoglalt miniszterelnök helyett képes a pártszervezet működtetésére. A miniszterelnök környezetében erre Gyürk Andrást, a kormányfő politikai stábjának vezetőjét, a párt korábbi kampányfőnökét tartják alkalmasnak (egyes források szerint ez már el is dőlt), de Kubatov Gábor pártigazgatónak is jó esélye van. Annál is inkább, mert a 2010 óta ügyvezetősködő Kósa helyett a gyakorlatban eddig is ő végezte az operatív munkát a pártszervezésben.