Majdnem összellenzéki tüntetés lett, csak Gyurcsányék elrontották

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az állami földek eladása ellen tiltakoznak délután a Kossuth téren, szokatlanul színes felszólalógárdával.


Délután a Kossuth téren majdnem összpárti demonstráció lesz a földügyek miatt. Egy színpadon szerepel majd jobbikos, szocialista, LMP-s politikus, és Ángyán József is ott lesz. Ilyenre eddig nem nagyon volt példa - pontosabban három hete ugyanebben a témában már sikerült ezt összehozni -, az MSZP időről időre kivonul az olyan kezdeményezésekből, amelyben a Jobbik is részt vesz,.

„Meglepően könnyű volt összehozni” - mondja a demonstráció LMP-s szervezője, Sallai Róbert Benedek, aki már délelőtt akciózott Budapesten a Tisza István-szobornál.


Sallai traktorral hajtott be a Kossuth térhez


Sallai szerint azért ekkora az összefogás, mert bárki kerül kormányra - akár MSZP-s, akár jobbikos -, az állami földek eladása után eszköz nélkül marad, hogy a vidékért tegyen valamit. Nagy az egyetértés a pártok között, hogy a privatizációt nem lenne szabad folytatni.
A fő kérdés, hogy van-e élet a Fidesz után.

LMP; magyar föld; traktor; demonstráció; Sallai R. Benedek; Parlament; Kossuth tér; Budapest

Útlezárás-hegyek

- Budapest: III. kerület, Szentendrei út kivezető szakasza, 14:45-17:10 között,

- Szolnok külterület, 4-es számú főút, 103-104 km szelvény, 13-15,30 óra között,

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 4-es főút kivezető szakaszán, a 264-266 km-kő közötti szakaszon.

- Bács-Kiskun megye 5-ös főút városföldi elágazásnál, 100-99 km szelvény,

- Szeged, az Izabella híd belváros felőli hídfője, 14:30 és 16:00 óra között.

- Cegléd belterületén

- Kápolna és Kerecsend között a 112 és a 113 km kő között

- Szekszárd, 6-os út, 139-138 kő között,

- 65-ös főút, siófoki reptérnél

- a Külső Veszprémi úton, a Pápa városhatárát jelző táblánál

- Fejér megyében két helyszínen: a kishantosi bejárónál és Dunaújvárosban

Este Sallai Róbert Benedeken kívül beszél Beke Károly MSZP-s, Magyar Zoltán jobbikos, Szabó Rebeka PM-es képviselő, valamint Ács Sándorné az Élőlánctól és Ángyán József volt fideszes államtitkár is. Plusz Mezőhegyes polgármestere.

Utólag az Együtt és a DK is jelezte, hogy egyetért a demonstrációval - mondta Sallai. Őket is hívták, de nem tudnak felszólalni, mert a határidő után jelentkeztek. A DK-s szakpolitikus konkrétan pénteken. (A program alapján DK-s illetve Együtt-es felszólaló a szeptember 18-i demonstráción sem volt.)

„Vannak esetek, mikor az ügy fontossága sokkal nagyobb, minthogy azt szemlézgessék, kik szólalnak fel és kik nem” - magyarázza Beke Károly, az MSZP agrárpolitikusa, mit keresnek most egy színpadon a Jobbikkal.

Beke egyébként úgy tudja, Brüsszelben elkaszálják a magyar földtörvényt, amely megakadályozza külföldiek földszerzését. Szerinte ilyenkor pont nem eladni kellene az állami földeket, hanem újabbakat vásárolni.

Az MSZP parlamenti vitanapot tartana a kérdésről, arra gyűjt képviselői aláírásokat, 35 már van. A Jobbik is aláírhatja az ívet - mondta Beke.

Az esti tüntetés mellett országosan 12 helyen lesz félpályás útlezárás (részletesen a keretesben).

A fővárosi demonstrációt az MSZP szervezi (a vidékiek közül kettőt a PM). Beke Károly azt mondta, az ország több pontján felhívták a szervezeteket, hogy ha van lehetőségük, támogassák az országos megmozdulást. „A III. kerületiek magukra vállalták ezt, ami egy helyes dolog, aktivitást mutat, hogy tudnak partnerek lenni.” Máshol aktivisták lesznek ott.

Sallai Róbert Benedek azt mondta, ez egy erődemonstráció lesz, de bármeddig elmennek.