Majdnem negyven egyetemi tanárt raboltak el Afganisztánban

Fotó: US Army / Sgt. Michael J. MacLeod / Sgt. Michael J. MacLeod / US Army / Sgt. Michael J. MacLeod / Sgt. Michael J. MacLeod

-

Megállították a harminchat oktatót szállító buszt, majd felgyújtották a járművet. Nincs hír arról, hogy hova hurcolták a tanárokat.


Az ismeretlen fegyveresek kedden délelőtt Gazni városától délnyugatra támadtak az egyetemi tanárokat szállító autóbuszra. Az egyetemi tanárok Kandahár tartományból a fővárosba igyekeztek, hogy a felsőoktatási miniszterrel egyeztessenek. Az emberrablást senki nem vállalta magára. A hatóságok a hasonló incidenseket általában a tálib fegyveresek számlájára írják.A biztonsági erők akciót indítottak az áldozatok megmentésére és megtalálására. Az utóbbi időben egyre több támadást indítottak a tálib felkelők az afgán kormányerők és az országban állomásozó több mint 51 ezer NATO-katona ellen. A lázadók felszólították az afgán lakosságot, hogy tartsák magukat távol a hivatalos tömegrendezvényektől, katonai konvojoktól és különféle központoktól, amelyeket célpontként vehetnek számításba. Emellett a tálibok arra is felhívták az afgánok figyelmét, hogy ne támogassák Kabult és a külföldi csapatokat. Az Egyesült Államokban több kongresszusi képviselő is azt hangoztatja, hogy az Egyesült Államok az utóbbi időszak eseményei után nem vonulhat ki teljes katonai erejével a térségből idén, mint ahogyan az a tervekben szerepel. Barack Obama amerikai elnök májusban többször is elmondta, hogy az eredeti kiképző erőkön kívül további csapatok maradását is fontolóra veszi. Obama elnököt sokan bírálják afganisztáni politikája miatt. Legutóbb éppen az váltott ki vitát, hogy a Fehér Ház fogolycserében hozott vissza egy amerikai őrmestert, akit a tálibok öt éve ejtettek foglyul. Bowe Bergdahlért cserébe öt magasrangú tálibot adtak, amely a kritikusok szerint felőletlen döntés volt.