Majdnem kétmillióan akarják az elnök távozását Venezuelában

-

A katasztrofális helyzetbe jutott ország ellenzéke nehezített pályán mozog, de az első akadályt sikerrel vette az elnököt elmozdító népszavazás felé vezető úton. A második körben már sokkal több aláírásra lesz szükség.


A szükséges mintegy 200 ezer aláírás helyett csaknem kétmillió aláírást adott le hétfőn a venezuelai ellenzék a választási hatóságoknál a Nicolás Maduro elnök elmozdítását célzó referendum elindításához. Jesús Torrealba, a Demokratikus Egység Asztala (MUD) nevű ellenzéki tömörülés főtitkára a Twitteren jelentette be, hogy 1,85 millió aláírást gyűjtöttek össze.

Az államfő leváltására a venezuelai ellenzék múlt héten kezdett aláírásgyűjtésbe, és pár napon belül 1,5 millió aláírás gyűlt össze. A venezuelai törvények szerint a választásra jogosult lakosság egy százaléka, vagyis 195 721 személy szignója szükséges egy referendum kezdeményezéséhez.

A venezuelai választási bizottság ezek után megvizsgálja, hogy valóban összegyűlt-e a szükséges mennyiségű aláírás, ami magában foglalhatja az aláírókkal való kapcsolatfelvételt is. Ez a folyamat akár több hónapig is elhúzódhat, különösen akkor, ha az elnökhöz közel álló bizottság húzni akarja az időt. Az ellenzéknek a referendum kiírásához vezető következő körben a választók húsz százalékának, mintegy négymillió embernek az aláírását kell összegyűjtenie.

Venezuela mély politikai és gazdasági válságba süllyedt: az ország 30 millió lakosa élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, a mindennapi életet az állandó áramkimaradások nehezítik. Szombaton az ország legnagyobb sörgyártója, a Cervecería Polar kénytelen volt leállítani utolsó működő sörgyárát is. A kormány egy hete elrendelte, hogy az állami szektor dolgozói csak kétnapos munkahetet tartsanak, ezzel is energiát akarnak megtakarítani az egykor olajnagyhatalom országban, amelynek gazdaságát szinte megfojtotta az olaj világpiaci árának zuhanása.