Majdnem ezer feljelentést tettek a szilveszteri német zaklatások miatt

Fotó: MTI/EPA/DPA / MAJA HITIJ

-


Csaknem ezer feljelentést tettek a Németországban szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatásokkal és rablásokkal kapcsolatban, és több mint ötven feltételezett elkövetőt azonosítottak a tartományi kormány csütörtöki összesítése szerint. A gyanúsítottak szinte mind külföldiek, jellemzően észak-afrikai menedékkérő férfiak.

Ralf Jäger tartományi belügyminiszter szerint a rendőrség nem hibázott szilveszter éjjel, az összes rendőr „mindent beleadott, de nem voltak elegen”, és ezért nem tudtak úrrá lenni a helyzeten. A nők ellen csoportokba verődve elkövetett szexuális zaklatás és rablás „új jelenség, ebben a formában még nem fordult elő Németországban” – mondta.

A miniszter visszautasította a tárca és a tartományi rendőrség tájékoztatáspolitikáját illető bírálatokat. Hangsúlyozta, hogy január 1-jén és 2-án még nem lehetett tisztán látni, hogy tömegesen követtek el nők ellen bűncselekményeket. Az ellenzéki pártok – a jobboldali CDU és a liberális FDP – viszont ismét lemondásra szólították fel a minisztert, mert úgy vélik, a tartományi kormány el akarta tussolni az ügyet, és vizsgálóbizottság felállítását követelték. Jäger abszurdnak nevezte a vádakat. Kijelentette, hogy minisztériumának nincs takargatnivalója, és támogatja a vizsgálóbizottság megalakítását.

Eddig 982 büntetőfeljelentés érkezett a hatóságokhoz. A Kölnben történtek miatt 821 feljelentést tettek, 359-et szexuális bűncselekményekért. Düsseldorfban 113 feljelentést tettek, 69-et szexuális bűncselekmények miatt. Dortmundban 28 feljelentés érkezett (ebből 4 szexuális zaklatási ügyben), míg Bielefeldben 20 ügyben (köztük 5 szexuális zaklatási ügyben) készült feljelentés.

A kölni esetekkel kapcsolatban 30 feltételezett elkövetőt azonosítottak, köztük 15 regisztrált menedékkérőt. A 30 gyanúsított között 25-en marokkói vagy algériai állampolgárok, és van köztük még egy-egy albán, afgán, iráni, líbiai és tunéziai. A harminc férfi közül hatot gyanúsítanak szexuális zaklatással, a többiek valamilyen tulajdon elleni bűncselekményt követtek el a hatóságok szerint.

A Düsseldorfban történtekkel kapcsolatban 9 férfit – 4 marokkóit, 2 bangladesit, egy-egy algériai, afgán és német állampolgárt – gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével, Bielefeldben 3 marokkói és egy algériai állampolgárt, Dortmundban 2 iraki, 2 marokkói, 2 német és 1 algériai állampolgárt.