Majdnem belehalt az F1-es pilóta a kísérleti fékbeállítás próbájába

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

Carlos Sainz a tavalyi szocsi nagydíjon két másodpercig azt hitte, mindennek vége, amikor fékezhetetlenül száguldott vele az autója.


A tavalyi F1-es Orosz Nagydíj harmadik szabadedzésén szenvedett ijesztő, de szerencsés kimenetelű balesetet Carlos Sainz. A 21 éves spanyol pilóta most az El Hormiguero című tévéműsorban részletesen elmesélte, mi történt azon a szombati napon.

Mint elmondta, egy kísérleti fékbeállítást próbált ki a Toro Rosso csapat mérnökeinek kérésére. A feladata az volt, hogy a pálya leghosszabb egyenesében próbálja ki az új fékbeállítást. Fel is gyorsított egészen 330 km/h-ig, majd rálépett a fékre.


A baleset


„Egyből kitört az autó fara, és 270 km/h-val nekiütköztem a pálya melletti korlátnak. Az volt a baj, hogy eltört a felfüggesztésem, ezért nem tudtam kormányozni, és a fékrendszer sem működött.”

Fékezés nélkül csak 200 km/h-ra tudta csökkenteni a sebességét, és ilyen tempóval csapódott be a pálya melletti biztonsági falba, ami viszont nem működött megfelelően, és negyedóráig tartott, mire ki tudták szedni alóla.


Az első és a második becsapódás között eltelt 2 másodpercben, amikor ráléptem a fékre, és semmi nem történt, azt hittem, hogy mindennek vége

– mondta Sainz. – A legrosszabbat feltételeztem. Azt hiszem, ez volt életem két legszörnyűbb másodperce."

A becsapódást követően néhány másodpercig ugyan nem kapott levegőt, utána azonban már felfogta, hogy életben van. Míg a pályamunkások kiszedték az autóból és a biztonsági fal alól, a családjára gondolt.

„Édesapámra, édesanyámra és a testvéreimre gondoltam. Mindenki látta a balesetet, és nem tudhatták, hogy bajom esett-e."