Majdnem agyonverte a gyerekét, de ártatlan, mert nem volt ügyvédje

Forrás: Thinkstock

-

Felmentettek egy gyermeke bántalmazásával vádolt tiszaföldvári asszonyt, mert beismerő vallomásánál nem volt jelen védő.


A Szegedi Ítélőtábla szerdán felmentett az életveszélyt okozó testi sértés vádja alól egy tiszaföldvári asszonyt, akit kétéves gyermeke bántalmazása miatt első fokon elmarasztalt a Szolnoki Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság a nőt négy év börtönbüntetéssel sújtotta.

A felmentő ítélet indoklása során Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró kifejtette, a vád az asszony első kihallgatása során tett beismerő vallomásán alapult. Azonban ezt a vallomást ki kellett rekeszteni a bizonyítékok közül, mivel azt a nyomozó hatóság – törvénysértő módon – úgy szerezte be, hogy a kihallgatáson nem vett részt védő. A beismerő vallomás kirekesztésével nem áll rendelkezésre egyetlen olyan bizonyíték sem, amelynek alapján aggálymentesen meg lehetne állapítani azt, hogy a gyermeket kizárólag a vádlott bántalmazhatta. Olyan tárgyi bizonyítékot sem tudott a vád felmutatni, amely a nő bűnösségét minden kétséget kizáróan igazolta volna.

A táblabíróság döntése ellen az ügyészség fellebbezett, így az ügy harmadfokon a Kúria elé kerül.

A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a nő 2014. február 22-én reggel a tűzhely előtt állva veszekedni kezdett kétéves kislányával, sérelmezve, hogy


tőle semmit nem lehet csinálni.

A gyereket arcon ütötte, ettől a kislány a mosogatószekrénynek esett, beütötte a fejét, majd sírva a szobába indult. A vádlott – kávéval a kezében – követte a gyereket, majd a szobaajtó előtt a lábával megtaszította a kislányt, aki ettől hanyatt esett, a két helyiséget elválasztó betonlépcsőre.


Délre a kislány rosszul lett, mentőt hívtak hozzá. Időközben leállt a légzése, az egyik szomszéd kezdte el a lélegeztetését, amit a mentősök folytattak. A gyereket kórházba vitték, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A kislány más sérülések mellett homlokcsonttörést is szenvedett, gyógyulása négy-öt hónapig tartott.