Majdnem 400 millió forintot adtak hangosfilmvetítő elődjéért

-

Egészen pontosan egymillió 240 ezer euróért (388 millió forintért) kelt el egy Tours-ban megrendezett árverésen a hétvégén a több mint százéves találmány, a kronomegafon egy nagyon jó állapotban fennmaradt példánya, amely a múlt század elején megjelenő hangosfilmtechnika egyik előfutárának tekinthető.A kronomegafon feltalálója a francia Leon Gaumont volt 1902-ben. A hangosfilmes vetítés előfutáraként született eszközből mindössze 50 darab készült, ezek a világ számos helyére eljutottak. A klasszikus gramofonhoz hasonlóan, a kronomegafon is sűrített levegőt használt a nagyobb térben történő kihangosításhoz.

Az árverésre került eszköz különlegessége, hogy rendkívül jó állapotban őrizte meg a tulajdonos, minden apró és nagyobb kiegészítőjével, a ládákkal, poszterekkel, 14 jelenetképpel és lemezeikkel, valamint egy tucatnyi némafilmmel - számolt be róla az aukciót vezető Aymeric Rouillac.

Az 1912-ben 8330 frankért (mai áron kétmillió euróért) vásárolt szerkezet a vasárnap a Tours melletti Chateau d'Artigny-ban megrendezett aukción 1,24 millió euróért cserélt gazdát. Rouillac nagyszerű világrekordként értékelte az eladást a mozitechnikai berendezések terén.

A négy ládából álló, 450 kilós kronomegafon mostanáig az eredeti vásárló, Charles Proust családjának tulajdonában maradt. Proust annak idején azért vette a szerkezetet, hogy Mexikóban tartson vele előadásokat. Első latin-amerikai próbálkozása azonban kudarcba fulladt, mivel elfelejtette, hogy Mexikóban más az áramerősség. A vetítés így mindössze három perc alatt véget is ért.