Majdnem 20 évvel élnek tovább a HIV-fertőzöttek 2001-hez képest

Fotó: AFP / MARCO LONGARI

-

Köszönhetően annak, hogy egyre könnyebb hozzájutni a gyógyszerekhez, de ennél még több pénz szükséges az AIDS visszatérésének elkerüléséhez – derült ki az ENSZ új jelentéséből.


Azok az emberek, akik ma HIV-fertőzöttek, csaknem két évtizeddel tovább élhetnek azokhoz képest, akiknél az évezred elején diagnosztizálták a betegséget. Mindezt azért, mert jóval olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetőek a kezelésükhöz szükséges antiretrovirális gyógyszerek – írta a Guardian.


Egy átlagos HIV-pozitív személy most várhatóan 55 évet él, míg 2001-ben ez még 19 évvel kevesebb volt – derült ki az ENSZ HIV- és AIDS-programjának (UNAids) új jelentéséből.

Az antiretrovirális gyógyszerek ára meredeken csökken – 2000-ben 14 ezer dollár, ma már csak 100 dollár –, és míg az évezred elején 700 ezer ember fért hozzá, addig 2015-ben már 15 millió ember. Afrikában például 2000-ben mindössze 10 ezer ember kapott ilyen kezelést, 2015 első negyedévében csak Zambiában 46 ezerrel több kezelt embert regisztráltak – mondta a UNAids vezérigazgatója, Michel Sidibé.

Szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy ha a kormányzatok nem segítik a gyógyszerekhez való hozzájutást, akkor az AIDS drámai visszatérése is bekövetkezhet.

Peter Piot, a London School of Hygiene and Tropical Medicin igazgatója szerint ott, ahol magas a fertőzés kockázata, a megelőzésre kell koncentrálni, valamint arra is, hogy megszűnjön a jogi és szociális megkülönböztetés a fertőzöttekkel szemben. Piot azt mondta, ha nem teszünk az eddigieknél nagyobb erőfeszítéseket, akkor öt éven belül újra növekedni kezdhet az AIDS miatti halálesetek száma.Az UNAids adatai szerint 34,3-41,4 millió ember fertőzött HIV-vel. A legtöbben közülük Fekete-Afrikában élnek, mintegy 24-28,7 millió ember, de itt is csökkent az AIDS-hez köthető halálesetek száma 2000 óta 48 százalékkal.


Világszinten is visszaesett mind a HIV-fertőzöttek száma, mind az ezzel kapcsolatos halálozások száma. Előbbi 3 millióról 2 millióra; utóbbi 2 millióról 1,2 millióra.

A következő cél az, hogy 2030-ig ne legyen a Földön olyan ember, aki nem juthat hozzá ilyen kezeléshez, valamint, hogy egy évben ne történjen 200 ezernél több AIDS-hez köthető haláleset – modta Sidibe.

Sharonann Lynch, az Orvosok Határok Nélkül HIV- és tuberkulózis-szakértője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, ma a HIV-fertőzöttek több mint a fele nem kap kezelést.


Néhány országban, ahol mi dolgozunk, csak a fertőzöttek 17 százaléka kap kezelést, ami éles ellentétben áll a UNAids 90 százalékos kezelési lefedettségi céljával. Ennél sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az ilyen elhanyagolt területekre.

Egy HIV-pozitív nagymamáról, nyugdíjas tanárról szóló cikkünket itt olvashatja. Márta története egészen különbözik attól, amit a HIV-fertőzöttekről gondolunk.