Majd Szlovénia megvédi Európa schengeni határait

-

Szlovéniának meg kell védenie Európa schengeni határait - jelentette ki Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára. Elutasította a vádakat, hogy „lassanként" beengednék a Horvátországból érkező migránsokat.


Sefic figyelmeztetett, hogy a Görögországból Közép-Európa felé tartó migrációs hullám nem csillapodik. Számítások szerint a következő napokban Horvátországból a szlovén határra háromezer illegális bevándorló érkezhet naponta, míg Görögországban a naponta érkező migránsok száma hatezerre tehető - mondta. „Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek a balkáni útvonalon nagyon gyorsan Horvátországba, majd onnét Magyarországra és Szlovéniába jutnak".


Sefic megerősítette, hogy továbbra sem indítanak vonatokat Horvátország és Szlovénia között, valamint ideiglenesen lezárják a harmicai határátkelőt is, míg a breganit néhány órás lezárás után újra megnyitották. Előbbinél a migránsok többször megpróbálták áttörni a rendőrségi kordont az elmúlt napokban.


Ami a rendőrséget illeti, az államtitkár közölte: a legnagyobb határátkelőn, Bregana és Obrezje között a szlovén rendőrök továbbra sem intézkedhetnek. A migránsok ugyanis a két határátkelő közötti területen, a senki földjén vertek tábort, és ott várják, hogy beengedjék őket Szlovéniába.


A rendfenntartók a szlovén oldalon kerítésekkel védik a határt, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók ne tudjanak illegálisan bejutni az országba.


Sefic beszámolt arról is, hogy 2700 illegális bevándorló közül, akiket Szlovénia beengedett, eddig háromszázat regisztráltak.

Karl Erjavec külügyminiszter a sajtótájékoztató előtt a parlamentben azt mondta, hogy Szlovénia nagyon sok dicséretet kapott diplomáciai úton a nemzetközi szervezetektől a migrációs válság kiváló kezeléséért. Ugyanakkor Miro Cerar miniszterelnök arról beszélt, annak ellenére, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, ebben a helyzetben a szomszédos országok és az Európai Unió segítségére is szüksége van az országnak


Közben Szerbia perelné a horvátokat a határzár miatt

Újabb vitát okozott Szerbia és Horvátország között, hogy Zágráb hétfőn lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt: Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a határ megnyitását kéri, míg Ranko Ostojic horvát belügyminiszter közölte, hogy a határ zárva marad mindaddig, amíg Szerbia nem változtat menekültügyi politikáján.


Szerbiát és Horvátországot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már pénteken lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították. Ezt az átkelőhelyet zárták le a teherforgalom előtt hétfő éjféltől.

A szerb kormányfő szerint a teherforgalom leállítása nagyon komoly lépés, és ha Horvátország nem nyitja meg hamarosan a határt, akkor Szerbia akár ellenlépéseket is foganatosít majd. Aleksandar Vucic hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a határ lezárása felelőtlen lépés, ezért arra kéri a horvát vezetőket, hogy vonják vissza döntésüket, amelyről maguk sem tudják, mire alapozva hozták meg.

Ellenkező esetben - folytatta a szerb miniszterelnök -, a számos nemzetközi és kétoldalú megállapodás megsértése miatt Szerbia kénytelen lesz jogi útra terelni az ügyet. Hozzátette, hogy az Európai Uniót is arra kérte: szólítsa fel az EU-tag Horvátországot arra, hogy viselkedjen komolyan, mert amit tesz, az nemcsak Európa-ellenes, hanem "minden civilizációs normának ellentmond".

A szerb politikus megjegyezte, hogy Horvátország csak a bejövő forgalmat korlátozta, így abból az irányból Szerbia felé továbbra is jöhetnek kamionok, azaz Szerbiát éri nagyobb kár.

A horvát belügyminiszter ugyanakkor azt mondta, a határok zárva maradnak mindaddig, amíg Szerbia fel nem hagy azzal, hogy a horvát határhoz irányítja a migránsokat. Hozzátette: technikailag akár egy óra alatt is meg lehetne nyitni az átkelőket, ehhez azonban arra van szükség, hogy Szerbia többé ne irányítsa Horvátország felé a Közel-Keletről érkezőket.