Majd pont az amerikaiak forradalmasítják a focit?

Fotó: Getty Images / Ed Zurga

-

Az amerikai profi fociligában egyre komolyabban gondolják a videobíró bevezetését. Határozott tervek, sikeres tesztmeccsek, és egy óriási piac, ahol van hagyománya a módszernek. Februárban a FIFA elé kerül a téma.


„Ha megvan rá a lehetőség, bolondok lennénk nem használni” – mondta Peter Vermes, az észak-amerikai profi focibajnokságban (Major League Soccer, MLS) szereplő Sporting Kansas city edzője, amikor a videobíró bevezetéséről kérdezte a Guardian című brit lap újságírója. A válasz nem meglepő a Németh Krisztiánt is foglalkoztató csapat trénerértől.


Peter Vermes, a Sporting KC edzője nem mindig elégedett a játékvezetők működésével


Vermest ugyanis még szeptemberben megbüntette a liga, amiért élesen kritizálta a játékvezetőt, aki megadott egy szabálytalan gólt a Colorado Rapidsnak, a meccset pedig végül 2-1-re elveszítette a Kansas City.

„Ha van rá idő, hogy megbizonyosodj valamiről, akkor miért ne akarnád az összes lehetséges információt begyűjteni? Olyan ez, mint a vita a gólvonal technológiáról. Most komolyan, erről vitát kell nyitni? Őrület” – mondta Vermes.

Aki egyébként koránt sincs egyedül az álláspontjával, ha csak abból indulunk ki, hogy a szezonban rajta kívül már két másik edzőt (Bruce Arena (LA Galaxy) és Caleb Porter (Portland Timbers), valamint egy klubtulajdonost (Merritt Paulson, Portland)) is elmeszeltek mert verbálisan nekiment a bíróknak.


Vermes és a videobíró technológiát támogatók azzal érvelnek, hogy miért éppen a bírót – a meccs egyik legfontosabb szereplőjét – fosztanánk meg attól a lehetőségtől, ami a mérkőzés összes nézőjének a rendelkezésére áll a tévé előtt vagy az okostelefonján – jelesül, hogy megnézhesse, mi is történt valójában a vitatott esetnél?

A legfontosabb amerikai sportágakban – amerikai futball, jégkorong, kosárlabda és baseball – mindenhol alkalmazzák a videobírót, és senkinek nincs ellene kifogása. A nézőknek megéri a videóbíró visszajátszásai miatt megnövekedett várakozás egy-egy vitás helyzet után, hogy a bírók igazságos döntést hozzanak, és ne csak feltételezésekre alapozzanak. Eközben a foci szerelmesei – legalábbis Európában – azt mondják, hogy a játék legalapvetőbb részét tenné tönkre az újítás. A focinak ugyanis természetes velejárója, hogy néha hibázik a bíró, ez adja a sportág egyik sajátosságát. Ráadásul a fociban nincs lehetőség annyi holt időt beiktatni, mint a többi sportágban, mert az teljesen széttördeli a játékot.


A Pittsburgh Pinguins hokisai várják, hogy mi lesz az ítélet a videózás után


Teszt a lelke mindennek

Az amerikaiak azonban nem szoktak viccelni, ha valamibe belevágnak, akkor azt komolyan csinálják. Don Garber, a fociliga komisszárja (amolyan ügyvezető igazgató) már tavaly is azt mondta, hogy támogatja a videobíró bevezetésének ötletét.

„Már beszéltünk róla az igazgatótanácsban, hogy lehetne működőképes a technológia. Szerintünk működne, sőt, nagyon is szeretnénk látni működés közben – nyilatkozta Garber az MLS All-Star mérkőzésének szünetében. – Beszélni fogunk erről az amerikai szövetséggel (US Soccer) és a FIFA-val is.”

Egyelőre persze Garber is azt mondja, biztosnak kell lenniük benne, hogy megfelelően működik a technológia, de az vitán felül áll, hogy az MLS támogatja a bevezetését.

Olyannyira, hogy tavaly már tesztelték is a rendszert. Három csapat – a Colorado, a Vancouver Whitecaps és a Philadelphia Union – vett részt a próbaüzemben, és Jeff Agoos, az MLS versenyigazgatója szerint remekül szerepelt a videobíró.


Ez, például, nem történhetne meg újra


Csak három esetben

A tesztek során három esetben hívták segítségül a videobírót, ha nem volt egyértelmű a szituáció: gól, tizenegyes és piros lap. Miután ilyen helyzetekben a szabálytalanságot jelző bírói sípszó, majd az ítélet végrehajtása között átlagosan egy perc telik el, bőven van idő visszanézni az esetet, és tájékoztatni a bírót. Agoos ugyanazzal érvelt, mint Vermes, miszerint a stadionban mindenki mindent láthat és újranézhet, miközben a bírónak – akár a meccs eredményét is befolyásoló – döntést kellene hoznia néhány másodpercen belül, nem egyszer olyan helyzetben, amikor nem is volt az eset közvetlen közelében. „Meg kell nekik adni a lehetőséget, hogy jó döntést hozhassanak.”

Az MLS-ben büntetőből és piros lapból is minden második meccsen akad egy, igazából csak gólból van sok, de túlnyomó részben azok is egyértelmű helyzetek, az ítéletek egyértelműek – azaz korántsem válik egy amerikai focimeccs amerikaifutball-meccsé. A mezőnybeli kisebb szabálytalanságoknál továbbra is teljes mértékben a bíró kezében van a döntés.

Ami a technikai részt illeti: az MLS az NHL-lel egyeztetett a részletekről, ugyanis a hokiligának van egy hatalmas videós központja Torontóban, onnan intéznek minden ilyen ügyet a saját sportágukban.


Tényleg minden a feje tetejére állna?

Ha nem is minden, de az biztos, hogy a lesszabály 1925-ös egységesítése és véglegesítése óta nem volt ilyen nagyságrendű változás a játék szabályaiban (The Laws of the Game). Félő, hogy oda lesz a jó öreg „bírózás” lehetősége, és a sporttársak többé már nem írhatják a drámai jeleneteket a játék történésébe. Azért nem kell ennyire megijedni. Garth Lagerwey a Colorado Rapids általános igazgatója volt tavaly a videobíró-próba idején, és korántsem látja ennyire „ijesztőnek” a helyzetet.

„Az ítéleteken továbbra is lehet vitatkozni. Mert mi van akkor, ha a bíró ítél valamit, aztán a videózás után megváltoztatja a döntést? Máris lehet rajta vitatkozni, vajon jól döntött-e? Továbbra is a bíró fog dönteni, de a kérdés a jövőben az lesz: vajon a videós srácok jól döntöttek? Az viszont tény, hogy a bírók nem benyomások, hanem tények alapján fognak dönteni.”


New England Patriots v St. Louis Rams

Továbbra is lesz min vitatkozni, ahogy az amerikai futball példáján is látható


Kiderül, hogy milyen jók is a bírók

Megszólalt az ügyben a hivatásos játékvezetőket tömörítő testület (Professional Referees Organization) is, akik szintén támogatják a videobíró bevezetését.

„A videobíró arra lesz jó, hogy javítsa a döntéshozás minőségét – mondta Peter Walton, a PRO elnöke. – Nem arra lesz, hogy vezesse a meccset, vagy állandóan felülbírálja a játékvezetőket, csak az lesz a szerepe, hogy jobb döntések szülessenek. Egyébként meg azért is örülünk neki, mert így a nézők láthatják, hogy milyen sokszor döntenek már elsőre is jól a bírók.”


A FIFA szava lesz a döntő

Ha viszont Zürichben nemet mondanak, akkor mit sem ér az amerikaiak – és a társukul szegődött hollandok – erőfeszítése. A futball szabályait író testület (IFAB) bizonyára alaposan át fogja gondolni a döntést. Amire lesz lehetőségük, ugyanis a holland bajnokság képviselői 2015 után 2016 februárjában is tarthatnak prezentációt az eddigi tesztek eredményeiről. A látottakat majd megvitatja az IFAB tanácsadó testülete, és valamikor októberben - hamar munka ritkán jó, ugye - a teljes plénum elé terjeszti az állásfoglalást.

Az amerikaiak már jövő nyáron szeretnék élőben közvetített tévés meccseken bevetni a videobírót, akár már az MLS szintjén is. Ha kell, akkor ők lesznek az egész eljárás hivatalos tesztelői is. „Biztos vagyok abban, hogy széleskörű támogatást fogunk élvezni a nézők részéről is. Elvégre Amerikában élünk, ez egy amerikai liga, azaz nézőinknek semmi szokatlan nem lesz ebben” – mondta a korábban már idézett Garth Lagerwey.