Majd' félmillió német autót hívnak vissza Amerikában

-

A Volvo és az Audi tulajdonosainak főhet most a feje.


A New York Times számolt be arról, hogy csaknem félmillió német gyártmányú autót, Volvót és Audit hívnak vissza az Egyesült Államokban, mert az autógyár olyan programot telepített a kocsikba, amellyel fittyet hánytak a környezetvédelmi előírásokra. A 2009 és 2014 között gyártott dízel Volkswagen Jetták, bogarak és Golfok, a 2014-es és 2015-ös Volkswagen Passatok, valamint a 2009 és 2015 között gyártott Audi A3-asok a megengedett mértéket akár 40-szer meghaladó mértékben bocsátanak ki nitrogénoxidokat, amelyek súlyosbítják az asztmát és más légúti betegségeket.
Az ügyben Kalifornia állam is vizsgálatot indított. A Volkswagen közölte, hogy együttműködik a vizsgálatokkal, de részletes kommentárba nem bocsátkozott.
Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként akár 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabandó bírság elméletileg elérheti a 18 milliárd dollárt. A Volkswagen amerikai eladásainak mintegy ötöde dízelüzemű jármű.