Majd Budapest dublőrként beugrik helyette

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

HÁTTÉR

Azt valószínűleg sokan tudják, hogy Spielberg Münchenét, és az Evitából Buenos Airest Budapest formálta meg a vásznon, azt viszont talán kevesebben, hogy a fővárosunk volt már Baltimore és Csernobil is. A filmesek Budapest macskaköves utcáiban legalább annyira meglátják az ígéretes horrorfilmet, mint a romantikus Párizst. Az Andrássy út az egyik legnépszerűbb díszlet, de a Gozsdu udvart is szeretik a rendezők.


Nem csak digitális utómunkára adják ki a rendezők filmjeiket a magyarok kezébe, de Budapest változatos építészete, élő díszlete és a filmes cégeknek felajánlott 20 százalékos adóvisszatérítés miatt sokan itt forgatják le a filmjeiket is. Az IMDB-n jelenleg 1008 olyan produkciót listáznak, amelyet Magyarországon készítettek legalább részben. Ebbe beletartoznak a csak utómunkára Magyarországra adott nyersanyagok, aztán azok a filmek, amelyek kifejezetten Budapestről szólnak, és azok is, amelyekben a fővárosunk csak dublőrként szerepel. Ez utóbbi kategóriából, a Hosszúlépés csapata által szervezett városi séta és a The Grand Budapest Hotel - amelyet Berlinben forgattak - sikerének apropóján válogattuk ki a világvárosokat. Budapest mint Buenos Aires Argentína fővárosa állítólag azon dél-amerikai városok egyike, amelyek a leginkább hasonlítanak egy európai városhoz. Ezért nem is volt annyira merész ötlet Alan Parkertől, hogy az Evitát Budapesten forgatta le. Az Evita Perónról, a világ egyik leghíresebb first ladyéről és politikusasszonyáról szóló filmet eredetileg valóban Buenos Airesben szerették volna elkészíteni, ott azonban ez valamiért nem jöhetett össze. Így aztán a stáb Pestet választotta. 1996-ban érkezett a csapat, hozták magukkal az Evitát játszó Madonnát is. Őket Demszky Gábor, akkori főpolgármester fogadta, aki az anekdoták szerint a három hétig szinte folyamatosan zuhogó eső miatt nem tudta városnéző sétára vinni Madonnáékat, jobb híján, a Budapesti Történeti Múzeumot mutatta meg nekik. A sztorik szerint a rendező nem volt elégedett Budapesttel, bár nem a rendelkezésre álló díszletek, hanem a helyiek hiányos angoltudása miatt. Az Evitát többek között a Hősök terén és az Andrássy úton, valamint az Akadémia utcában forgatták.Budapest mint Moszkva James Belushi és Arnold Schwarzenegger főszereplésével a Vörös zsarut is Budapesten forgatták. Ivan Danko (Schwarzenegger) a moszkvai drogmaffiát akarja leleplezni, és attól függetlenül, hogy a filmnek maga a Vörös tér és Los Angeles is a helyszínéül szolgált, Moszkvát részben Budapest alakítja. Forgattak például a New York-palotában, ahol 1988-ban egyébként éppen a Magyar Nemzet szerkesztősége működött, az épület berendezését csak néhány Lenin-kép felakasztásával turbózták fel. Többre nem volt szükség, akkoriban elég szocreál volt a palota is. Egyébként a Die Hard ötödik részében szintén felhasználták az épület adottságait.  


Budapest mint Szentpétervár Woody Allen kevésbé ismert filmje, a Szerelem és halál is Budapesten forgott. A történet Napóleon idejében játszódik, amikor a hadvezér csapatai már Moszkva alatt vannak. Woody Allen vígjátéka a nagy romantikus oroszok és műveiknek paródiája, csupa olyan nagy szavak kifigurázása, mint a Halál, a Háború, az Élet és a Szerelem, mindezt a híres „mély orosz lélekkel” előadva. A szentpétervári operaházat a mi operaházunk alakítja. Budapest mint Monte Carlo A Magyar Állami Operaház az egyik legnépszerűbb forgatási helyszín Budapesten, a Csajok Monte Carlóban tinifilm egy részét is itt forgatták. Selena Gomez az alábbi videóban éppen autogramot osztogat az épület előtt.


Budapest mint Párizs Az összes város közül talán mégiscsak a francia fővárosra hasonlít a leginkább Budapest. A Maupassant-regény feldolgozását, A szépfiút Robert Pattinson főszereplésével  javarészt szintén az Operaháznál és az Andrássy úton forgatták. A karrier érdekében a nők kegyeiben járó fiúról szóló történet helyszínéül szolgált még a Pollack Mihály tér és a Bazilika környéke is. Pattinson egyébként elvileg egyetlen mondatot tanult meg magyarul, és az is a forgatást néha megzavaró lányok százainak szólt: „Köszönöm, hogy csendben voltatok." Szintén Párizst alakítja Budapest a Menekülés a győzelembe című filmben, amely azon a bizarr ötleten alapul, hogy a focibolond Steiner hadnagy híres játékosokat fedez fel a különböző nemzetiségű, szövetséges foglyok soraiban, ezért futballmérkőzést szervez a náci katonák és a rabok között.

-


Budapest mint Németország Spielberg 2005-ben nálunk forgatta a Münchent, de nem csak ő gondolta kiváló németországi helyszínnek a várost. Tony Scott lehozta Közép-Kelet-Európába Robert Redford és Brad Pitt párosát, hogy a Kelet-Berlint és Nyugat-Berlint egyaránt megformáló Budapesten forgassák le a Kémjátszmát. Forgattak az Astoriánál, de Gozsdu udvarban is. Az előbbi volt Berlin nyugati része, utóbbi a keleti városrésznek felelt meg. A Gozsdu udvar fontos helyszín volt az Én, a kémben is, noha ez kivétel az eddig említett alkotások közül, mert ez esetben Budapest Budapestet alakítja. Úgy látszik egyébként, hogy a háborúk utáni Budapest atmoszférája kiváló a kémes, ügynökös sztorikhoz. Az adósság című filmben egy ügynök Kelet-Berlinben kutat egy állítólagos náci bűnös után.  


Hosszúlépés séta Budapesten

-


Budapest mint London Anett Bening főszereplésével a Csodálatos Júlia jeleneteit is Magyarországon vették fel, Szabó István filmje Budapestnek részben London szerepét szánta. Budapest mint Szarajevó Nagy felhajtást kapott, amikor Angelina Jolie és Brad Pitt itt jártak Magyarországon, hogy Jolie A vér és méz földjén, délszláv háborúról szóló filmdrámáját leforgassák. Budapest ez esetben Szarajevót alakítja. Budapest mint Baltimore Az Edgar Allan Poe-t és az író történeteit felhasználó A Holló a 19. századi Baltimore-ban játszódik. Na meg Budapest macskaköves VI. kerületében. A lerobbant épületek, a szűk utcák pont megfelelőek voltak egy embertelen gyilkosságokkal teli, alapvetően éjszaka játszódó thriller helyszíneiül. Hasonló hangulatot próbált megragadni Len Wiseman az Underworld című vámpírfilmjében is, ahol a város egy meg nem nevezett, fiktív helyet alakít. A házfalakról, vízköpőkről latexben ugráló vámpírok jeleneteit elsősorban a Ferenciek terén rögzítették. Budapest mint Csernobil És ha már az egyre sötétebb filmeket emlegetjük, akkor kihagyhatatlan a gyengére sikerült horror film is, az Ideglelés Csernobilban. A filmet szintén Magyarországon forgatták, a csernobili kihalt lakótelep meglévő díszletei azonban nem Budapesten, hanem az egykori szovjet, kiskunlacházi laktanyán álltak. A csernobili atomerőműnek a kelenföldi hőerőmű volt a legalkalmasabb.


Itt forgott A Holló.


Köze nem volt Budapesthez Wes Anderson nagyszerűen sikerült, a hazai mozikban is remekül teljesítő The Grand Budapest Hotel című filmjének. A rendező Berlinben találta meg az ideális helyszíneket, a sztori pedig egy kitalált Zubrowka nevű köztársaságban - nem összekeverendő a bölényes piával - játszódik. WesAnderson_CaseSpotUV_5_24.indd Most a Vs.hu és a MoziCom közös játékán  a The Wes Anderson Collection című, a rendező által dedikált könyvet lehet megnyerni. A játékban való részvételhez a következő kérdésre kell helyesen válaszolni: Ki nem játszik a The Grand Budapest Hotelben? a., Willem Dafoe b., Geoffrey Rush c., F. Murray Abraham Válaszaikat a jatek@vs.hu címre várjuk március 28-án délig. A nyertest e-mailben értesítjük.