Versenyt majálisoznak a politikusok. Kivéve a Fideszt

Forrás: Vs.hu

-

A Jobbik parlamenti vitanapot kezdeményez a halálbüntetésről, Thürmer durván megadóztatná a milliárdos vagyont.Kövesse velünk az ünnepet!


16:10

Az MSZP a szélsőséges eszmék térnyerésétől fél

Schultz Antal

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Magyarország azért van bajban, mert a politikai jobboldal elsajátította a szélsőséges gondolatokat és azoknak teret engedett.

Tóbiás József pénteken pártjának a munka ünnepén tartott rendezvényén a Városligetben azt mondta, a szélsőséges eszmék, politikai korrupcióval társítva, gyökeret vertek „a Fidesz-Jobbik világában”. „Beépült, mint egy egészséges testbe a vírus. Alattomos kór az, amely lerohanta és megmérgezte a társadalmunkat” – mondta. Ma a kormány nem védi, hanem megosztja és bántalmazza a társadalmat.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt hangsúlyozta, hogy nincs önmagában jobb- vagy baloldali jövő, csak közös jövő van. A Fidesz száz évvel ezelőtti politikát követ, újfeudalizmust épít, le akarja rombolni az emberek azon hitét, hogy kemény és tisztességes munkával előrébb lehet jutni - jelentette ki.


16:09

Schultz Antal


15:24

A másik Munkáspárt is tartott majálist

Schultz Antal

Elég az életszínvonal csökkentésére irányuló, azaz a megszorításokra épülő európai uniós politikából – mondta Morvai Tamás közgazdász, a Munkáspárt 2006 tagja pénteken, a szervezet május 1-jei rendezvényén a fővárosban.

Morvai Tamás szerint a megszorítások politikája már a gazdasági értelemben erősebb tagállamoktól is komolyabb áldozatot követel; Németországban például szétszakadni látszik a társadalom és sok a munkanélküli.

Hozzátette, hogy ezzel a „mindent maga alá gyűrő” politikával csak a Görögországban nemrégiben hatalomra került Sziriza, baloldali radikális párt megy szembe.

A párt a Városligetben – több más antifasiszta szervezettel közösen – rendezett vitafórumot. A felszólalók elsősorban az ukrán helyzettel, a putyini Oroszországgal és a magyar rendszerváltással foglalkoztak.

Bár a program szerint felszólalt volna Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke is, de – mint a helyszínen bejelentették – a Sziriza meghívására Athénba utazott az ottani május 1-jei ünnepségre.


14:40

Tóbiás megnézte a szakszervezetek sátrait

Schultz Antal

A munka törvénykönyvének igazságtalanságait, az érdekképviselet ellehetetlenülését, a minimálbér emelését vetették fel problémaként a szakszervezetek az MSZP elnök-frakcióvezetőjének pénteken Budapesten a Városligetben tartott szakszervezeti majálison.

Tóbiás József, miután több szakszervezet sátrát is felkereste, az MTI-nek elmondta, a szakszervezetek arról beszéltek neki, hogy hatályos munka törvénykönyve miatt sok visszaélés történik a munkaadói oldalon, teljes mértékben ellehetetlenül az érdekképviselet.

Hozzátette: a minimálbér összegének 50 százalékos nettó emelését szorgalmazták a szakszervezetek, de felvetették a túlórák kérdését is.

Mint mondta, a vasárnapi zárva tartás ügyében a szakszervezetek osztják az MSZP azon álláspontját, hogy mindaddig, amíg az emberek heti öt nap alatt nem tudják megkeresni a megélhetéshez szükséges pénzt, szükség van a plusz munkanapokra.

Tóbiás javaslata ehhez az, ha valaki többletmunkát végez hétvégén, 200 százalékos bérpótlék jár neki arra a napra .


14:39

Az elfeledett hatmillió ember programja és a DK

Schultz Antal

A Demokratikus Koalíció szerint a rendszerváltozás óta eltelt huszonöt év legalább az ország kétharmadának adósa maradt, ezért ennek az „elfeledett hatmillió” embernek kell igazságot adni.

A DK olyan programot készít, amely rájuk hívja fel a figyelmet, és amikor a párt kormányra kerül, ezek az emberek az ország tisztességesen megfizetett, megbecsült tagjai lesznek – mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök a DK május elsejei rendezvényén a budapesti Városligetben.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, ha méltóképpen akarjuk ünnepelni május elsejét, szeretnénk megteremteni a munka becsületét és sikeres részei akarunk lenni az európai nemzetek közösségének, akkor előfeltétel, hogy "Orbánnak és kormányának mennie kell". Szavai szerint a kormányon lévők minden nap ártanak hazánknak, ezért ha kell, minden nap elmondják, előrehozott választásokat akarnak.

Az elfeledett hatmillió ember programja című elképzeléseiket ismertetve közölte: kormányra kerülésük után öt éven belül szeretnék elérni, hogy a minimálbér ne legyen kevesebb a mindenkori létminimumnál. Ha kormányra kerülnek, elérik, hogy a cégek vezetői és tulajdonosai teljes vagyonukkal, korlátlanul feleljenek alkalmazottaik bérének kifizetésért – folytatta. Azt is szeretnék, hogy a legminimálisabb szükségletet fedező mennyiségű ivóvíz és áram ára nulla forint legyen – mondta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc szerint „lopásra és gazemberségre épül ez a kormányzat”, rokonok, haverok, bennfentesek gazdagodnak, miközben a többség belefárad a küzdelembe. A kabinet a legrosszabb ösztönökre játszva szeretné rávenni az embereket, hogy „zárják be” az országot; az élet urának és Istennek képzelik magukat, úgy gondolják, hogy ha „szerezhetnek három szavazatot”, akkor szívesen napirendre veszik a halálbüntetést - fogalmazott a volt miniszterelnök.

A DK elnöke kijelentette, hogy megfojtja az országot a korrupció. A politikai korrupció sokáig nem válogatott oldalak között, mértékben lehetett különbség, de ma már minőségben is van. Hozzátette, nincsen új Magyarország, amíg a törvényalkotók lopnak. Aki hozzányúl a közöshöz, aki önmagát gazdagítja, azzal szemben nem lesz megbocsátás – szögezte le.


14:38

Schultz Antal

Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc a Városligetben és a egy civil követelés


13:57

A Fidesz csak közleményben jelentkezik ma

Schultz Antal

Az ellenzéki pártokkal szemben a Fidesz nem tart ma majálist. Egy közleményben azonban megemlékeznek a munka ünnepéről, hiszen ez a keményen dolgozók napja.


A Fidesz-kormány 2010 óta következetesen képviseli a keményen dolgozó emberek érdekeit. Igazságos, egykulcsos, alacsony személyi jövedelemadót vezettünk be és visszaállítottuk a családi adókedvezményt. Ezzel összesen 3600 milliárd forintot hagytunk a családok zsebében, 1300 milliárd forintot csak a családi adókedvezménynek köszönhetően. Támogatjuk a munkahelyteremtő beruházásokat, elindítottunk a munkahelyvédelmi akciót, a legnehezebb helyzetben lévőknek a közfoglalkoztatás keretében biztosítunk munkát. Emeltük a minimálbért és megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt az alacsony inflációval növeltük is. Csökkentettük a rezsit és végigvisszük a bankok elszámoltatását. Ma a keményen dolgozó emberek figyelmet és támogatást kapnak a kormánytól.

2016-ban tovább csökkentjük a személyi jövedelemadót, a kétgyermekes családok újabb segítséget kapnak a családi adókedvezmény növelésével valamint jelentősen csökkentjük a sertés tőkehús áfáját és egyes közszolgáltatási díjak mértékét. A Fidesz célja, hogy 2016-ban minden magyar család léphessen egyet előre!”


13:56

Schultz Antal

Szabó Tibor; L. Simon László; Nagy János, május 1.

A Fidesz nem majálisozik, helyette inkább szobrot avat Martonvásáron


13:55

A PM az alapjövedelemért kardoskodik

Schultz Antal

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az általuk kezdeményezett alapjövedelem bevezetése a megélhetés biztosítása mellett méltóságot is ad azoknak, akiknek nem jut munka.

Tordai Bence, a PM szóvivője a párt budapesti május elsejei rendezvényén az MTI-nek azt mondta, a jövőben biztosan szükség lesz olyan megoldásra, amely azoknak is megélhetést biztosít, akik munka nélkül maradnak, és a kiszolgáltatottságnak is véget kell vetni.

Hozzátette: egyetértenek a szakszervezetek azon követelésével, hogy a minimálbérnek el kell érnie a létminimumot, de ma csaknem egymillió ember fizetése ezalatt marad, és ezt a helyzetet is orvosolná az alapjövedelem.

Hangsúlyozta, nem segélyről van szó, nem vész el, ha munkába áll az ember, hanem támogatja a keveset keresőket is. Szerinte a legtöbb embernek az az érdeke, hogy az alapjövedelmet valamilyen formában bevezessék, ezért a baloldali pártok mellett a szakszervezeteket is bevonnák az erről szóló, már elkezdődött társadalmi párbeszédbe.


13:54

Schultz Antal

május 1., LMP majális

Az LMP majálisa


13:17

Az LMP a dolgozói szegénység felszámolására tett javaslatot

Schultz Antal

Az LMP szerint a legkevesebbet keresőknek is biztosítani kell a létminimumot – ezt is tartalmazza a pártnak a dolgozói szegénység felszámolására tett hétpontos javaslata, amelyet Schiffer András társelnök ismertetett pénteken, a párt majálisán.

A társelnök hangsúlyozta: nem a mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel, hanem a munkaerő képzettségével kell felvenni a versenyt más országokkal.

Közölte azt is: emelnék a béreket a közszférában, csökkentenék a gyermekeket nevelők és az induló kisvállalkozások terheit, valamint a helyben termelt élelmiszerek áfáját, átalakítanák a közfoglalkoztatás rendszerét, és nemet mondanának az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi egyezményre.


13:16

Schultz Antal

május 1., Magyar Szakszervezeti Szövetség, demonstráció

A Magyar Szakszervezeti Szövetség majálisa


12:47

Az EU legkiszolgáltatottabb dolgozói a magyarok

Schultz Antal

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint az elmúlt öt évben lerombolták a magyar dolgozók védelmét garantáló legutolsó pilléreket is, az alkalmazottakra ráerőltették az új Munka törvénykönyvét, és így a magyarok az Európai Unió legkiszolgáltatottabb munkavállalói lettek.

Kordás László a dolgozói szegénység ellen szervezett demonstráción pénteken, a budapesti Városligetben „rabszolga törvénykönyvnek” nevezte az új Munka törvénykönyvét. Szerinte a hatalom saját alaptörvényével ellentétes, nemzetközi jogokat figyelmen kívül hagyó szabályokat ír elő, mint ahogyan azt 2012-ben az arányosított betegszabadság ügyében tette.

A MASZSZ utóbbi miatt az ombudsmanhoz fordult, a Kúria pedig idén januárban kimondta, ellentétes az unió normáival minden olyan tagállami rendelkezés, amely feltételhez köti a szabadság megadását, a 20 nap alapszabadság mindenkinek jár, beleértve még a félévet betegállományban töltő munkavállalókat is – mondta el Kordás László. Hozzátette: a szakszervezeti szövetség írásban is kéri majd a kormánytól, hogy a 2012 és 2015 között „jogtalanul elvett szabadságot" visszaadják a munkavállalóknak, pénzbeli kártérítés helyett. Amennyiben nem sikerül megegyezni, a MASZSZ peres útra tereli az ügyet.

A rendezvényen több szakszervezet képviselője is beszédet mondott. Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke és egyben Az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség tagja fekete pólóban állt a színpadra, valamint Gulyás Balázs, a netadó elleni tüntetés főszervezője is a felszólalók között volt.

A nagygyűlés után a Magyar Szakszervezeti Szövetség felvonulást tartott a a Városligeti fasor-Dózsa György út, Hősök tere, Kós Károly sétány, Városliget útvonalon, majd majálist tartanak a napozóréten.


12:46

Schultz Antal

Május 1., Résztvevők a Liga Szakszervezetek május elsejei rendezvényén a Városligetben


12:44

A kötélhúzás vége akár sztrájk is lehet

Schultz Antal

Kötélhúzással telik az ünnep, komoly viták vannak a munkavállalók, valamint a kormány és a munkaadók között – mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a szövetség május elsejei rendezvényén pénteken Budapesten, a Városligetben.

Gaskó István szerint a márciusban kezdődött háromoldalú szakértői tárgyalásokon a kormány háttérbe vonul, nem avatkozik be a munkaadók és munkavállalók közötti megbeszélésekbe, ahol viszont „eléggé döcögősen mennek a dolgok”. Sztrájk szervezését sem zárta ki a Liga elnöke abban az esetben, ha a parlament tavaszi ülésszakán nem sikerül olyan törvényeket alkotni, amelyek segítik a megállapodások megvalósulását. Tárgyalások – mint mondta – a korhatár előtti ellátások egy részének pótlása, többi között a 70-100 ezer embert érintő korkedvezményes nyugdíj ügyében folynak.

A Liga elnöke kitért arra, hogy az utóbbi hetekben küzdelem folyik a szakszervezetek között, ahol a Liga a „megtámadott szakszervezet”. Remélik azonban, hogy előbb-utóbb jó lesz az együttműködés a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel, hiszen a magyar munkavállalók helyzete sokat romlott az elmúlt 25 évben.

Gaskó István szerint a környező volt szocialista országok közül az egyik legrosszabb helyzetben a magyar munkavállalók vannak. A minimálbér nettója nem éri el a létminimumot, azaz a munkavállalók napi 8 órában nem keresik meg a létfenntartáshoz szükséges forrást sem – hangsúlyozta a Liga elnöke, hozzátéve: a minimálbért keresők a magyar munkavállalók 40 százalékát teszik ki.

A Liga rendezvényén a szakszervezet ifjúsági szervezete, a Fiatalok Ligája performanszot adott elő, kötélhúzással szimbolizálták a munkavállalók, valamint a munkaadók és a kormány közötti tárgyalások menetét. Egyik képviselőjük a performansz után kiemelte: különösen a kisgyermekes szülők felmondási védelmét szeretnék megerősíteni. Azt szeretnék, hogy gyermeke 5 éves koráig senkit ne lehessen elbocsátani a munkahelyéről.


12:43

A pártok megszólalásai között, hallgassuk meg az utca emberének kívánságát is

Schultz Antal


12:14

Családi napi politizálás

Schultz Antal

Az Együtt szerint hét évvel a 2008-as magyar és világgazdasági válság kezdete után a magyar családok rosszabbul élnek, mint akkor, több adót fizetnek és sokaknak munkahely sem jut, ezen változtatni kell – mondta Szigetvári Viktor pártelnök pénteken a fővárosban.

A pártelnök az Együtt családi napján tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: el kell törölni az egykulcsos adót, jelen formájában meg kell szüntetni a közmunkát, a piac és az állam között olyan tisztességes együttműködést kell megvalósítani, amely „kerüli az elmúlt huszonöt év demagógiáját”, új munkahelyeket hoz létre, és segíti a lemaradókat.

Pápa Levente, az az Együtt és pártalapítványának, a Váradi András Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte: az Együtt elkötelezett híve a szociális piacgazdaságnak, azt gondolják, hogy ez az a gazdasági forma, amely a legnagyobb jólétet tudja biztosítani az állampolgároknak. Fontos azt is belátni – folytatta –, hogy „meg kell haladni a kilencvenes évek liberális konszenzusát”, és el kell fogadni, hogy a piac önmagában nem fogja megoldani az ország foglalkoztatási válságát.

Az államnak aktív eszközökkel segítenie kell a munkához jutást – mondta, hangsúlyozva: e célra többet kell költeni, a legnagyobb probléma ugyanis a foglalkoztatási válság. A témában az elkövetkező hetekben több javaslatot is tesznek.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a közmunka kismértékben gyógyszer, nagy mennyiségben nagyon káros, lényegében a „halál”. A közmunkában részt vevők számát a párt 50-100 ezerre csökkentené.


11:47

Vona: az EU-ból való azonnali kilépés a csődöt hozná magával

Schultz Antal

A Jobbik parlamenti vitanapot kezdeményez a halálbüntetésről – jelentette be Vona Gábor pénteken a párt budapesti majálisán.

A pártelnök a Hajógyári-szigeten tartott rendezvényen a nemzetközi egyezményeket nem tartotta akadálynak, ugyanakkor azt is közölte, hogy az Európai Unióból nem lehetne azonnal kilépni, mert Magyarország csődhelyzetbe kerülne.

Vona Gábor beszédében működésképtelennek nevezte az uniót, és megemlítette, hogy a közeljövőben levélben fordul a kelet- és közép-európai országok pártjaihoz, azt kérve, pártpolitikai különbségeket félretéve lépjenek fel közösen annak érdekében, hogy az EU más irányt vegyen, és például bizonyos szektorokban piacvédelmet lehessen elérni.

A bevándorláspolitikáról szólva azt mondta: ha a kormány fel akar lépni az ügyben, akkor támogatják, de tartanak tőle, hogy ez csak blöff. Álláspontja szerint Magyarországnak egyáltalán nem kellenek menekültek, ugyanakkor arra fel kell készülni, hogy mi lesz, ha kárpátaljai magyarok érkeznek menekültként.

A Jobbik elnöke beszélt arról is, hogy pártja kormányon a munkahelyteremtést helyezné a fókuszba, de aki nem dolgozik, az ne várjon plusztámogatást. „Nem hatnak meg a jogvédő szervezetek könnyes elemzései” – mondta, hozzátéve, hogy egy ország működtetéséhez világos viszonyokat tart szükségesnek.

Vona Gábor kitért „a cigány-magyar együttélés” kérdésére is. Bírálta, hogy más pártok úgy oldják meg a problémát, hogy „beválasztanak egy díszcigányt a soraik közé”, és a társadalom előítéletességére fogják a gondokat. Azt mondta, nem etnikai alapon van probléma, hanem amiatt, hogy széles rétegek „törvényen kívüli életformára rendezkedtek be”, és szerinte innen kell kezdeni a vitát.

A pártelnök a néppártosodásról szólva kijelentette, hogy alapvető céljaik, értékrendjük megőrzése mellett programjukkal a legszélesebb társadalmi rétegeket kívánják megszólítani. Az MSZP-t és a Fideszt a 20., míg a Jobbikot és az LMP-t a 21. század pártjaiként jellemezte, és hangsúlyozta azt is: egyik párttal sem lépnének koalícióra, mert nem közösek a célok és a jövőképek, és kisebbségben is megpróbálnának kormányozni. Egyúttal szóvá tette, hogy a kormánypártok igyekeznek jobbikos témákat átvállalni, de a cselekvésig nem jutnak el.


10:41

Schultz Antal

A Munkáspárt nevében igazi balos követeléseket fogalmazott Thürmer Gyula elnök:

 • a milliárdos vagyonok egyszeri, 40 százalékos megadóztatása;
 • legalább 200 ezer forintos minimálbér;
 • a tényleges sztrájkjog visszaállítása;
 • a vasárnapi pihenőnap megadása.
„Erős Munkáspártot! Ki az utcára! Be a parlamentbe!” – adta ki a jelszót mintegy száztagú, nagyrészt idősek alkotta hallgatóságának a Kodály köröndön Thürmer Gyula.

Megdicsérték a miniszterelnököt is, a szónok szerint az Orbán-kabinet talán elődeinél többet tett is a dolgozók életkörülményeinek javításáért, de azzal az volt a céljuk, hogy az emberek ne lázadjanak, ne akarják megdönteni a kormányt, a kapitalizmust, tette hozzá.

A nemzeti színű és vörös zászlók mellett venezuelai lobogót, Hugo Chávez egykori és Nicolás Maduro jelenlegi államfő, valamint Simón Bolívár dél-amerikai szabadsághős képét is a magasba emelő közönsége előtt Thürmer Gyula arról beszélt, „a forradalom központja ma Latin-Amerikában van”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszert lehet jobbá, kényelmesebbé tenni, de az attól még kapitalizmus marad.


09:57

A programok

Rovó Attila

 • A Munkáspárt a Köröndön és a Városligetben tart rendezvényt
 • A Jobbik a Hajógyári Szigeten tart egy véget nem érő sajtótájékoztatót, Óránként váltják majd egymást, beszél Vona Gábor, Volner János, Gyöngyösi Márton, Szávay István, Z. Kárpát Dániel, sorrendben a következő témákról: "Tapolca után", Quaestor-ügy, a Fidesz oligarchia állama, az ukrajnai polgárháború és a kárpátaljai magyarok nehéz helyzete, devizaügy, a menekültáradat megállításának receptje. Aztán még véradást is szerveznek a Magyar Vöröskereszttel.
 • Gyurcsány Ferenc és a DK délben foglalja el a Városligetet
 • Az LMP-t is nagyjából ekkortól lehet majd megtalálni ott - nyilván egy másik szegletben - a párt a Jobbikhoz hasonlóan folyamatosan tartja a beszélgetéseket, Schiffer András Tisztességes munkáért tisztességes bért! címmel tart tájékoztatót, aztán kerekasztalbeszélgetések jönnek a létminimumról, a Ligetről, és még gyerekfoglalkozás is lesz "a fenntarthatóság és az újrahasznosítás jegyében".
 • Nem fogják kitalálni, hogy az MSZP hova szervezte a programját. A Városligetbe. Politikusból itt sem lesz hiány: beszél majd Tóbiás József, Kunhalmi Ágnes, aztán fórumozik Horváth Csaba, Szaniszló Sándor, Havas Szófia, Hiller István, Kunhalmi Ágnes, Kiss László, Beke Károly. Lesz Népszava sátor, ott lesz Farkasházy Tivadar is. És mindenféle egyéb program és különböző tematikájú sátrak.
 • Az Együtt családi napot rendez a Szabadság téren, Szigetvári Viktort és Pápa Leventét lehet majd meghallgatni.
 • Vissza a Ligetbe: Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere és Tordai Bence, a PM szóvivője tart tájékoztatót Munka és alapjövedelem címmel.
 • Összbaloldali szuperfórum is lesz, fellép a Magyar Antifasiszta Liga, az Európai Balpárt és a Megszorítás Ellenes Szövetség, az Európai Baloldal - Munkáspárt, az ATTAC Magyarország Egyesület és Magyar Egyesült Baloldal Egyesület.
 • A Magyar Szolidaritás Mozgalom is nyilvános fórumokat tart. Fellép Székely Tamás, Kónya Péter, Karácsony Gergely, Székely Sándor, Garay Klára és még sokan mások.
 • A Fideszről nem találtunk információt az MTI programlistájában és a párt honlapján.