Magyarral indul az érettségi

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával kezdődik reggel 8-kor az érettségi. Az idei 112 ezer érettségiző közül közel 76 000 végzős középiskolás az, aki ebben a vizsgaidőszakban tesz ún. „rendes” érettségit, azaz szerezhet érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül még mintegy 36 ezren tesznek legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségi vizsgát


Az első szakasz 60 percig tart, ez tavaly sok diák szerint szűkösnek bizonyult a feladatok megoldásához. Az érettségi második szakaszára 180 perc van, itt három feladattípusból - érvelés, műértelmezés és összehasonlító elemzés - kell választani egyet, és erről legalább 500-1500 szavas fogalmazást írni.

A szövegértés maximális pontszáma 40, míg a fogalmazásra összesen 60 pontot kaphatnak a diákok: egyaránt 20-at a tartalomra, a szerkezetre, és a a nyelvi minőségre.

Az emelt szintű magyarérettségi is 240 perces, egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll.

A hétfői érettségi percről-percre követhető az eduline.hu-n.

2015-ben a szövegértési feladat Grendel Lajos: A modern magyar irodalom története című művének bevezetője volt. Érvelő fogalmazást "Az idő a miénk" címmel lehetett írni, a műelemzés Bodor Ádám: Állatkert című novellája volt, míg az összehasonlító elemzésben Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy verse szerepelt.