Magyarországtól vették a pengés drótot a szlovén kerítéshez

Fotó: AFP / JOE KLAMAR

-

Szlovénia összesen 550 kilométer hosszú kerítés építését tervezi Horvátországgal közös határszakaszán. 120 kilométernyi készen van, és 240 kilométerhez elegendő pengés drótot már megvásároltak Magyarországtól – írják a szlovén lapok.


A közös határ 671 kilométer hosszú, azaz szinte teljes egészében kerítést húznának fel rajta. Még szombaton megkezdődött a műszaki akadály felállítása Horvátország és Szlovénia isztriai határszakaszán is.

A Dnevnik című ljubljanai napilap Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó nyilatkozatára hivatkozva azt írta: a szlovén kormány eddig 24 ezer göngyöleg pengés drótot vásárolt Magyarországtól. A felállításába a katonaság mellett magáncégek is bekapcsolódtak.

Közvélemény-kutatások szerint a szlovének 80 százaléka támogatja a határkerítés építését. Horvátország folyamatosan tiltakozik ellene, és eddig öt tiltakozó jegyzéket küldött Ljubljanának, amiért a kerítés a horvát részre is átnyúlik.

A Delo című szlovén napilap Peter Bossmanra, a Koperi kikötőtől tíz kilométerre lévő Piran város polgármesterére hivatkozva arról írt: óriási károkat okoz a kerítés a gazdaságnak és más ágazatoknak.

Szlovéniába szombaton 4271 migráns érkezett, és ugyanaznap 21 óráig 5225 migráns lépte át a szerb–horvát határt. Vasárnap 9 óráig újabb 1012 illegális bevándorló érkezett Horvátországba.
A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar–szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 498 ezer migránst vettek nyilvántartásba.