Magyarországra küldött gyerekekből húztak hasznot német gyámügyesek

-

Egy gelsenkircheni nevelőintézet, a Szent József gyermekotthon két vezetője éveken át szándékosan zsúfoltságot idézett elő az intézetben, hogy a „létszámfeletti” fiatalokat a Pécsen bejegyzett saját cégükhöz irányítsák. Bár az ide érkező német gyerekekkel egyáltalán nem törődtek, havonta kapták értük a pénzt a német államtól.


A hvg.hu ír ARD közszolgálati tévé Monitor című műsorában elhangzottakról. A műsorból kiderül, hogy a Neustart (azaz Újrakezdés) Reszocializációs Kft., Pécsen bejegyzett cég keretében üzletelt gyerekekkel a gelsenkircheni gyámügyi hivatal két vezetője, Alfons Wissmann hivatalvezető és helyettese, Thomas Frings. Miután zsúfoltságot idéztek elő a német gyermekotthonban, azokat a fiatalokat, akiket Gelsenkirchenben nem tudtak már elhelyezni, a Neustarthoz küldték. A Kft.-t maga Wissmann és Frings alapította mintegy tíz évvel ezelőtt. A Neustart gyerekenként és havonta 5500 eurót kapott ezért a német államtól. A cég néhány éven át működött, majd csődöt jelentett. Wissmannt és Fringst a leleplező tévéműsor másnapján – azaz igen gyorsan, a május elsejei munkaszüneti napon – már fel is függesztették az állásából.


A hvg.hu idézi az esseni székhelyű Der Westen napilapot is, amely egy Pécsre küldött fiatalt idéz. Az interjúalany azt mondja, hogy a Neustartnál egyáltalán nem törődtek velük, ha akartak, kábszerezhettek, iskolát kerülhettek.

Az ügynek időközben a Pester Lloyd budapesti német nyelvű lap is utánament: kiderítették, hogy a Neustart 2006-ban a pécsi egyetem lapjában hirdetve gyakornokokat keresett, legalább középszintű nyelvtudással, akik 14-17 éves német intézeti gyerekekkel foglalkoznának. Meglehet, hogy akkor a Neustart a Köszi Prof nevű program keretében megkapható EU-pénzekre is számított.


Nem ez volt Wissmannék egyetlen ilyen kétes üzlete, Dorsten városában hasonlóan trükköztek a bochumi székhelyű Life GmbH-val. Az ARD tévé szerint egy 11 éves fiút egy pedagógiai képzettség nélküli, 64 éves magyarországi iparosra bíztak. Internetes oktatással oldották meg a német fiú iskoláztatását. A német állam által fizetett havi majdnem 8 000 euróból 7 000-et kapott a Life, 800-at a Life-tulajdonos lánya által üzemeltetett oktatási portál. Ha ez így volt, akkor az iparos szinte ingyen vállalta a gyermekgondozást.