Magyarországra jön a lengyel államfő

Forrás: Wikipedia Commons

-

A magyar–lengyel barátság napja, március 23-a alkalmából hivatalos látogatást tesz Magyarországon a héten Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán az MTI-vel.


Andrzej Duda, akit útjára elkísér felesége, Agata Kornhauser-Duda, csütörtök este érkezik Budapestre. Vendéglátójával, Áder János köztársasági elnökkel pénteken folytat megbeszélést.

A két elnök pénteken részt vesz a Buda-Pest és Krakkó című kiállítás megnyitóján. Szombaton a lengyel vendég és magyar kollégája ünnepi misén vesz részt a Szent István-bazilikában, Andrzej Duda megkoszorúzza a Hősök emlékkövét, majd a két államfő beszédet mond a magyar–lengyel barátság napja alkalmából rendezendő ünnepi programon a Pesti Vigadóban.

A tavaly augusztusban hivatalba lépett Andrzej Duda látogatásának befejező napján találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével is.

Március 23-át a magyar és a lengyel parlament 2007-ben kölcsönösen a magyar–lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két országban.

Tavaly Katowicében ünnepelték a magyar–lengyel barátság napját, Áder János és felesége, Herczegh Anita március 20-án és 21-én Bronisław Komorowski lengyel államfő és felesége, Anna Komorowska társaságában vett részt a rendezvényeken.