Magyarországra is megérkezett a zsarolóvírus

-

Riasztást adott ki a Kormányzati Eseménykezelő Központ. Eddig száz országban észlelték a támadást.


Magyarországra is elért a vírus, a Telenor érintett az ügyben – írja a hvg.hu. A cég megerősítette a lap értesülését. Riasztást adott ki a WannaCry zsarolóvírus miatt a Kormányzati Eseménykezelő Központ is. A zsarolóvírus csaknem száz országban jelent meg, érintett Spanyolország, Nagy-Britannia, Ukrajna, Oroszország, India és Kína is.

A WannaCry távoli kódfuttatást kezdeményez a Microsoft Windows rendszerekben önmaga terjesztéséhez. Mivel a vírus képes féregszerűen terjedni, ezért rendkívül gyorsan fertőz a belső hálózatokon is. A Microsoft a márciusi javítócsomagjai kiadásakor az érintett sérülékenységeket már javította, frissült az XP-n, a 2003-on és a 2008-on kívül a 7-es, a 8-as és a 10-es szériájú Windows is, a javítás automatikus frissítésen keresztül elérhető.

A péntek délután indult támadássorozat világszerte okoz problémákat. A zsarolóvírus elérhetetlenné teszi a fertőzött számítógép egyes file-jait, ezzel megbénítva a gép működését. A zárolást a program akkor oldja fel, ha Bitcoinban fizet érte a gép felhasználója 300-600 dollárnyi összeget.